(4721 S. K. m. 59) (2004 S. K. m. 67) (1086 S. K. m. 83)
Dava: Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı ile Sincan Belediye Başkanlığı (devir öncesi Y.Belediyesi) tarafından istenilmiş olup, temyiz isteminin süresinde olduğu anlaşılmakla; dosya incelendi, dosyadaki belgeler okundu, tetkik hakiminin açıklamaları dinlendi. Gereği görüşüldü:
Karar: Dava haksız fiilden, bir başka deyişle kaçak su kullanımından kaynaklanan alacağın tahsili için başlatılan icra takibine karşı öne sürülen itirazın iptali istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş ise de, varılan sonuç yasal düzenlemelere uygun düşmemiştir.
Toplanan delillerden davacı idare görevlilerince İ. K. ve Y. Belediyesi Spor Lokali hakkında kaçak su kullandıkları iddiasıyla tutulan tutanak sonucu başlatılan icra takibine adı geçenlerin itiraz etmeleri üzerine İ. K. ve Y. Belediyesi Spor Lokaline husumet yöneltilmek suretiyle görülen davanın açıldığı, yargılama sırasında davacı vekilinin talebi doğrultusunda davalı Y.Belediyesi Spor Lokali'nin taraf ehliyeti bulunmadığı gerekçesiyle davanın Y. Belediyesi Başkanlığı hakkında görülerek sonuçlandırdığı anlaşılmaktadır.
Medeni Kanunumuzun 59. maddesinde açıklandığı üzere; dernekler kuruluş bildirimini, dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine verdikleri anda tüzel kişilik kazanırlar.
Dosyaya getirtilen belgelerden (tüzük ve karar defteri) davalı Y.Belediye Spor Kulübü Derneği'nin, Dernekler Kanunu ve Medeni Kanun hükümlerine uygun olarak kurulup tüzel kişilik kazandığı bu hali ile de davada taraf ehliyetinin bulunduğu kuşkusuzdur. Kaldı ki, ıslah ile taraf değiştirilmesi de mümkün değildir.
Sonuç: Hal böyle olunca mahkemece az yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular dikkate alınarak davanın lokali işleten Y. Belediyesi Spor Kulübü Derneği hakkında yürütülmesi ve dernek hakkında hüküm kurulması gerekirken, yasa hükümleri gözardı edilerek dava dışı Belediye hakkında hüküm kurulması isabetsiz davalı olmadığı halde aleyhine hüküm oluşturulan Sincan Belediye Başkanlığı'nın (devir öncesi Y. Belediye Başkanlığı) temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre de sair yönlerin incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin ödenen harçların istek halinde ilgililerine reddine, 16.02.2010 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy