T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava Türü : Alacak
YARGITAY İLAMI
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Davacı vekili, iş sözleşmesinin davacı işçi tarafından haklı nedenle feshedildiğini beyanla bazı işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir.
Davalı vekili; davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davacı tarafça HMK 114/9 maddesine göre yatırması gereken gider avansının yatırılmaması sebebiyle davanın HMK 155/2 maddesine göre dava şartı yokluğundan reddine karar verilmiştir.
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı HMK. 114/g maddesine gider avansı dava şartı olarak düzenlenmiştir. Aynı Kanunun 120. maddesinde de gider avansının dava açarken yatırılması gerektiği belirtilmiştir.
Yukarıda anılan gider avansı ile ilgili düzenleme yanında HMK.324.maddesinde de delil ikamesi için avans kuralı getirilmiştir. Şu halde gider avansı ile delil ikamesi için alınacak avansının farklı düzenlemeler olduğu gözden kaçırılmamalıdır.
Tanık dinlenilmesi, bilirkişi raporu alınması, keşif gideri gibi delil ikamesine yönelik giderlerin gider avansı içinde değerlendirilme olanağı bulunmamaktadır.Gider avansı dava şartı iken delil ikamesi avansı dava şartı olarak nitelendirilemez. Delil ikamesi avansının verilen kesin süre içinde yatırılmaması davanın dava şartı yokluğu ile reddine neden teşkil etmez. Taraf, belirtilen sürede delil avansı giderini yatırmazsa dayandığı o delilden vazgeçmiş sayılır.
Somut olaya gelince; davacı vekili tarafından Mahkemece verilen kesin süre içerisinde bilirkişi ücretini yatırmaması üzerine Mahkemece dava şartı yokluğundan davanın reddine karar verilmiştir.Yukarıda ayrıntılı olarak irdelendiği üzere bilirkişi raporu alınması delil ikamesine yöneliktir ve masraf yatırılmamakla davacı taraf bilirkişi deliline dayanmaktan vazgeçmiş sayılır.Mahkemece dosyadaki mevcut delil durumuna göre karar vermek gerekirken davanın yazılı gerekçe ile dava şartı yokluğundan reddine karar verilmesi hatalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacı tarafa iadesine, 15.10.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy