MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Genel güvenliği tehlikeye sokacak şekilde kasten yangın çıkarma
HÜKÜM : Hükümlülük
Gereği görüşülüp düşünüldü:
2797 sayılı Yargıtay Yasası'nın 6110 sayılı Yasa ile değişik 14. maddesinde “Ceza Dairesinde, Daireler arasındaki iş bölümünün belirlenmesinde, dava açılan belgedeki tavsif esas alınır. Açıklama ile sevk maddelerinin uyumsuz olduğu durumlarda, açıklamaya itibar edilir” hükmü yer almaktadır. Yasa, sevk maddelerine değil, iddianamedeki tavsife ağırlık tanımıştır. Bu nedenle Ceza Dairelerinin görevinde Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu'nun yerleşik kararlarında da belirtildiği üzere tavsif esas alınmalıdır.
Edirne Cumhuriyet Başsavcılığının 07.09.2012 tarihli iddianamesinde; sanığın kardeşi olan ve soruşturma aşamasında şikayetçi olmadığını beyan eden mağdur ...'a ait olup kendisinin oturduğu evi yakması sonucunda katılanlar ... ve ...'ya ait evlerinde zarar gördüğünün iddia olunması karşısında; TCK.nun 151/1, 152/2-a maddelerinde düzenlenen “nitelikli mala zarar verme” suçu tavsif edilerek dava açılmıştır.
Bu itibarla, iddianamedeki anlatıma, temyizin kapsamına ve Yargıtay Kanununun 14. maddesine göre temyiz inceleme görevinin Yüksek (15.) Ceza Dairesine ait olduğu anlaşıldığından Dairemizin görevsizliğine, dosyanın görevli daireye (GÖNDERİLMESİNE), 10.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy