MAHKEMESİ:Ceza Dairesi
SAYISI: 2023/356 E., 2023/663 K.
SUÇ: Uyuşturucu madde ticareti yapma
HÜKÜM: İstinaf başvurularının esastan reddi
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ: Onama - Bozma
Yapılan ön inceleme neticesinde; sanıklar hakkında kurulan hükümlerin temyiz edilebilir olduğu, temyiz edenlerin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, temyiz istemlerinin süresinde olduğu, temyiz dilekçelerinde temyiz sebeplerine yer verildiği, temyiz istemlerinin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı tespit edilmekle gereği düşünüldü:
I. HUKUKİ SÜREÇ
A. İlk Derece Mahkeme Kararı
Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesinin, 12.01.2023 tarihli ve 2022/252 Esas, 2023/8 Karar sayılı kararı ile sanık ... hakkında uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama suçundan, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (5237 sayılı Kanun) 188/3, 188/4-a, 188/4-b, 43/1, 62 ve 53. maddeleri uyarınca 15 yıl 16 ay 25 gün hapis ve 33.100,00 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına ve hak yoksunluklarına, sanık ... hakkında ise uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama suçundan beraatine karar verilmiştir.
B. Bölge Adliye Mahkemesi Kararı
Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesinin, 13.03.2023 tarihli ve 2023/356 Esas, 2023/663 Karar sayılı kararı ile İlk Derece Mahkemesince kurulan hükümlere yönelik istinaf başvurularının 5271 sayılı Kanun’un 280/1-a. maddesi uyarınca esastan reddine karar verilmiştir.
II. TEMYİZ
A.Temyiz Sebepleri
Cumhuriyet savcısının temyiz istemi
Sanık ... hakkında verilen beraat kararının hatalı olup sanığın suçunun sübut bulduğuna ve cezalandırılması gerektiğine ilişkindir.
Sanık ... müdafiinin temyiz istemi
Vekalet ücreti verilmesi gerektiğine ilişkindir.
B.Değerlendirme ve Gerekçe
Kolluk ekiplerinin çalışmaları sırasında sanığın uyuşturucu madde ticareti yaptığına ilişkin bilgi edinilmesi üzerine usulüne uygun alınan karar doğrultusunda yapılan dinlemelerde sanığın kullanıcı tanık .... ve sanık ... ile uyuşturucu madde alışverişine ilişkin konuşmalarının tespiti üzerine 12.08.2021 tarihinde yapılan fiziki takipte sanıkların kullanıcı tanık ile buluştukları ve sanık ...'ın kullanıcı tanığa birşeyler verdiğinin görüldüğü, yapılan yakalama neticesinde kullanıcı tanıktan 10.09.2021 tarihli kriminal rapora göre 0,74 gram sentetik kannabinoid cinsi uyuşturucu madde ele geçirildiği, alışverişin yapıldığı yerin camiye 150 metre mesafede olduğuna ilişkin kroki tespit tutanağı düzenlendiği, tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, sanık ...'nin üzerine atılı uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama suçu sübut bulduğu halde Mahkemece mahkumiyeti yerine beraatine karar verilmesi hukuka aykırı bulunmuştur.
III. KARAR
1)Sanık ... müdafiinin temyiz talebi yönünden
Sanık müdafiinin kanunî süresi içinde temyiz talebinde bulunduktan sonra, sanığın açıklattırma üzerine bulunduğu ceza infaz kurumundan gönderilen 19.03.2025 tarihli dilekçesi ile temyiz isteminden vazgeçtiğini bildirdiği ve temyiz davasının istek şartına bağlı olduğu anlaşılmakla, 5271 sayılı Kanun’un 266/1. maddesi gereği temyiz isteminden vazgeçme nedeniyle sanık ... hakkındaki dava dosyasının, Tebliğname’ye aykırı olarak, oy birliğiyle İNCELENMEKSİZİN İADESİNE,
2)Sanık ... müdafii ve Cumhuriyet savcısının temyiz talebi yönünden
Gerekçe bölümünde açıklanan nedenlerle sanık müdafii ve Cumhuriyet savcısının temyiz istemleri yerinde görüldüğünden Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesinin, 13.03.2023 tarihli ve 2023/356 Esas, 2023/663 Karar sayılı kararının 5271 sayılı Kanun’un 302 nci maddesinin ikinci fıkrası gereği, Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliğiyle BOZULMASINA,
Dava dosyasının, 5271 sayılı Kanun’un 304/1. maddesi uyarınca Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesine, Yargıtay ilâmının bir örneğinin ise Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 27.03.2025 tarihinde karar verildi.