MAHKEMESİ:Ceza Dairesi
SAYISI: 2021/1996 E., 2021/1474 K.
SUÇ: Uyuşturucu madde ticareti yapma
HÜKÜM: İstinaf başvurusunun esastan reddi
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ: Onama
Aralarındaki bağlantı nedeniyle Dairemizin 2024/4048 esasında kayıtlı Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesinin 2023/732 Esas, 2023/1022 Karar sayılı dosyası ile birlikte incelenmiştir.
Yapılan ön inceleme neticesinde; sanık hakkında kurulan hükmün temyiz edilebilir olduğu, temyiz edenin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, temyiz isteminin süresinde olduğu, temyiz dilekçesinde temyiz sebeplerine yer verildiği, temyiz isteminin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı, gerekçeli kararın sanık müdafiine 24.10.2021 tarihinde tebliğ edildiği, sanık müdafiinin 19.11.2021 tarihinde kararı temyiz ettiği, temyiz dilekçesinde temyiz süresinin son günü olan 08.11.2021 tarihinde Covid 19 PCR testinin pozitif çıktığını, yatarak tedavi gördüğünü karantina süresinde iş bu temyiz isteminde bulunduğunu belirterek test sonucunu dosyaya sunmak suretiyle eski hale getirme talebi ile birlikte temyiz isteminde bulunduğu, bu kapsamda sanık müdafiinin eski hale getirme talebinin kabulü ile temyiz talebinin süresinde olduğu tespit edilmekle, gereği düşünüldü:
I.HUKUKİ SÜREÇ
A. İlk Derece Mahkemesi Kararı
Rize Ağır Ceza Mahkemesinin, 25.06.2021 tarihli ve 2020/156 Esas, 2021/268 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (5237 sayılı Kanun) 188/3, 188/4-b, 43, 192/3, 62, 52 ve 53. maddeleri uyarınca 7 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası ve 15.600,00 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına ve hak yoksunluklarına karar verilmiştir.
B. Bölge Adliye Mahkemesi Kararı
Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesinin, 05.10.2021 tarihli ve 2021/1996 Esas, 2021/1474 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında İlk Derece Mahkemesince kurulan hükme yönelik sanık müdafiinin istinaf başvurusunun 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (5271 sayılı Kanun) 280/1-a. maddesi uyarınca esastan reddine karar verilmiştir.
II. TEMYİZ
A.Temyiz Sebepleri
Sanık Müdafiinin Temyiz İstemleri
Somut delil bulunmadığına, iletişimin tespiti ve kayda alınması kararlarının hukuka aykırı olduğuna, sanık hakkındaki etkin pişmanlık indiriminin üst hadden uygulanması gerektiğine, eylemin kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçunu oluşturacağına ilişkindir.
B.Değerlendirme ve Gerekçe
Sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması yerinde ise de; dosya kapsamındaki mevcut deliller ile sanığın gerek kendi suçunun gerekse diğer sanık ...'ın suçunun ortaya çıkmasına yaptığı yardım ve hizmetin niteliği gözetildiğinde, sanığın cezasında 5237 sayılı Kanun'un 192/3. maddesi uyarınca daha az oranda indirim uygulanması gerekirken, en üst hadden indirim uygulanmak suretiyle eksik ceza tayin edilmesi, aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Dava dosyası kapsamına göre;
Hakkında iletişimin tespiti kararı bulunan sanık ...'in, 21.10.2019 tarihinde dosyası tefrik edilen diğer sanık ...'dan temin ettiği uyuşturucu maddeyi kullanıcı tanık ...'a sattığı, yine sanığın 06.11.2019 tarihinde kullanıcı tanık İsa'ya uyuşturucu madde sattığı ve suça konu maddenin İsa ile aynı araçta bulunan arkadaşı tanık Hakan'da ele geçtiği, bu şekilde sanığın uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasına ilişkin olarak;
Yargılama sürecindeki işlemlerin usul ve kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan tüm delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, vicdani kanının dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eyleme uyan suç vasfı ile yaptırımların doğru biçimde belirlendiği, iletişimin dinlenmesi kayıtları, sanığın ikrarı, tanık beyanları ile tüm dosya kapsamından sanığın uyuşturucu madde ticareti yaptığına dair kabulde bir isabetsizlik bulunmadığı, hükme esas alınan delillerin hukuka uygun şekilde toplandığı anlaşılmakla, sanık müdafiinin temyiz istemleri yerinde görülmemiş, Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararda hukuka aykırılık bulunmamıştır.
III. KARAR
Gerekçe bölümünde açıklanan nedenlerle Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesinin, 05.10.2021 tarihli ve 2021/1996 Esas, 2021/1474 Karar sayılı kararında sanık müdafiince öne sürülen temyiz sebepleri ve 5271 sayılı Kanun’un 289/1. maddesi ile sınırlı olarak yapılan temyiz incelemesi sonucunda hukuka aykırılık görülmediğinden; 5271 sayılı Kanun’un 302/1. maddesi gereği, Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliğiyle TEMYİZ İSTEMİNİN ESASTAN REDDİ İLE HÜKMÜN ONANMASINA,
Dava dosyasının, 5271 sayılı Kanun’un 304/1. maddesi uyarınca Rize Ağır Ceza Mahkemesine, Yargıtay ilâmının bir örneğinin ise Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 26.03.2025 tarihinde karar verildi.