MAHKEMESİ:Asliye Ceza Mahkemesi
SAYISI: 2022/213 E., 2022/356 K.
SUÇ: Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma
HÜKÜM: Mahkûmiyet
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ: Onama
Yapılan ön inceleme neticesinde; sanık hakkında bozma üzerine verilen hükmün temyiz edilebilir olduğu, temyiz edenin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, temyiz isteminin süresinde olduğu, temyiz dilekçesinde temyiz sebeplerine yer verildiği, temyiz isteminin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı tespit edilmekle, gereği düşünüldü:
I. HUKUKİ SÜREÇ
A. Yargıtay Bozma İlamı
Demre Asliye Ceza Mahkemesinin 15.04.2014 tarihli ve 2013/70 Esas, 2014/72 Karar sayılı kararının temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay 8. Ceza Dairesinin 15.03.2022 tarihli ve 2019/6055 Esas, 2022/4448 Karar sayılı kararı ile, yargılama konusu suçun vasfında yanılgıya düşülerek TCK m.190/2'den hüküm kurulması gerekirken TCK m.109/1'den hüküm kurulması ve sanık ... hakkında TCK m.109/5 maddesi uyarınca fazla ceza tayin edilmesi nedeniyle bozulmasına karar verilmiştir.
B. Yargıtay Bozma İlamından Sonraki Yargılama Süreci
Bozma üzerine Demre Asliye Ceza Mahkemesi, 14.11.2022 tarihli ve 2022/213 Esas, 2022/356 Karar sayılı kararı ile sanık ... hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan suçundan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (5237 sayılı Kanun), 109/2, 109/3-b, 62/1, 53/1-2-3. maddeleri uyarınca 2 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve hak yoksunluklarına karar verilmiştir.
II. TEMYİZ
A.Temyiz Sebepleri
Sanığın Temyiz İstemi
Katılanı zorla araca bindirmediğine, araca kendisinin isteyerek bindiğine, katılana karşı cebir kullanmadığına ilişkindir.
B.Değerlendirme ve Gerekçe
Dava dosyası kapsamına göre; katılan ... ile arkadaşlık edip, evlenme talebi reddedilen sanık ...'in, olay günü okuldan ikametine gitmekte olan katılanın kolundan tutarak ve sırtından itekleyerek araca bindirdiği ve temyiz dışı sanık ...'in kullandığı araç ile sanık ...'ın Kaş ilçesinde bulunan dayısı tanık ...'ın evine gittikleri, tanığın katılanın rızası dışında evine geldiğini öğrenmesi üzerine, soruşturma başladıktan sonra, katılanı Demre ilçesinde emniyete teslim ettiği, bu şekilde sanığın, katılanın hürriyetini kısıtlamak suretiyle atılı suçu işlediği iddiasına ilişkin olayda;
Sanık hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan 5237 sayılı Kanun'un 109/2., ve 109/3-b maddeleri uyarınca belirlenen 4 yıl hapis cezası üzerinden aynı Kanun'un 62/1. maddesi uyarınca 1/6 oranında indirim yapılması esnasında sonuç cezanın 3 yıl 4 ay hapis cezası yerine 2 yıl 6 ay hapis cezası olarak belirlenmesi aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Olayın intikal şekli, katılanın aşamalardaki savunmaları, tanık beyanları, sanığın aşamalardaki savunmaları ve tüm dava dosyası kapsamına göre, bozma sonrası, yargılama sürecindeki işlemlerin usul ve kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan ve dosya kapsamına göre yeterli olduğu anlaşılan delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hükme esas alınan ve reddedilen delillerin açıkça gösterildiği, vicdani kanaatin dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, eyleme uyan suç vasfının doğru biçimde belirlendiği, yargılama sonucunda oluşan kanaat ve takdire göre ceza yaptırımının yasal bağlamda ve gerekçesi gösterilerek belirlendiği anlaşıldığından, sanık müdafinin temyiz sebeplerinin incelenmesinde hükümde hukuka aykırılık bulunmamıştır.
III. KARAR
Gerekçe bölümünde açıklanan nedenlerle Demre Asliye Ceza Mahkemesinin,14.11.2022 tarihli ve 2022/213 Esas, 2022/356 Karar sayılı kararında sanık tarafından öne sürülen temyiz sebepleri ve 5271 sayılı Kanun’un 289/1. maddesi ile sınırlı olarak yapılan temyiz incelemesi sonucunda hukuka aykırılık görülmediğinden, aynı Kanun’un 302/1. maddesi uyarınca Tebliğname’ye uygun olarak oy birliğiyle TEMYİZ İSTEMİNİN ESASTAN REDDİ İLE HÜKMÜN ONANMASINA,
Dava dosyasının ve Yargıtay ilamının, 5271 sayılı Kanun’un 304/1. maddesi uyarınca Demre Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 08.05.2025 tarihinde karar verildi.