İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ:Ceza Dairesi
SAYISI: 2024/1366 E., 2024/1304 K.
SUÇ: Uyuşturucu madde ticareti yapma
HÜKÜM: Düzeltilerek istinaf başvurusunun esastan reddi
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ: Onama
Yapılan ön inceleme neticesinde; sanık hakkında kurulan hükmün temyiz edilebilir olduğu, temyiz edenin hükmü temyize hak ve yetkisinin bulunduğu, temyiz isteminin süresinde olduğu, temyiz dilekçesinde temyiz sebeplerine yer verildiği, temyiz isteminin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı tespit edilmekle;
Sanık müdafinin duruşmalı inceleme talebinin, 7079 sayılı Kanun’un 94. maddesiyle değişik 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (5271 sayılı Kanun) 299/1. maddesi gereği takdiren reddine karar verilmekle, gereği düşünüldü:
I. HUKUKİ SÜREÇ
A. İlk Derece
Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinin, 30.04.2024 tarihli ve 2020/335 Esas, 2024/245 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında uyuşturucu madde ticareti suçundan, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (5237 sayılı Kanun) 188/3, 62/1, 53. maddeleri uyarınca 8 yıl 4 ay hapis ve 16.660 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına, hak yoksunluklarına karar verilmiştir.
B. Bölge Adliye Mahkemesi
Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesinin, 14.06.2024 tarihli ve 2024/1366 Esas, 2024/1304 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında İlk Derece Mahkemesince kurulan hüküm düzeltilerek hükme yönelik istinaf başvurusunun 5271 sayılı Kanun’un 280/1-a. maddesi uyarınca esastan reddine karar verilmiştir.
II. TEMYİZ
A.Temyiz Sebepleri
Sanık Müdafinin Temyiz İstemi
Kararın usule ve kanuna aykırı olduğuna, yeterli delil bulunmadığına, eksik inceleme yapıldığına, sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerektiğine ilişkindir.
B.Değerlendirme ve Gerekçe
Suç tarihinde sanık adına Diyarbakır'dan İstanbul'a gönderilen kargo paketinde uyuşturucu bulunduğu bilgisi edinen kolluk güçlerinin Diyarbakır'daki kargo işletmesinde bahse konu paketi bulduğu ve içindeki yüklü miktarda toz esrar maddesini ele geçirdiği, paketi uyuşturucu maddeden arındırmak suretiyle alıcının adresine tekrar gönderdiği ve İstanbul'daki kolluk güçleri ile koordineli çalışma gerçekleştirildiği, paketi İstanbul'da teslim almaya gelen sanığın teslim aldığı anda yakalandığı iddiasına ilişkin olarak,
Yargılama sürecindeki işlemlerin usul ve kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan tüm delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, eylemlerin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, fiilin sanığın elinde olmayan nedenlerle tamamlanmadığı ve böylelikle suçun teşebbüs aşamasında kaldığı, vicdani kanaatin dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eylemlere uyan suç vasfı ile yaptırımların doğru biçimde belirlendiği, eksiksiz incelenen delillerin suçun sübutunu tayinde yeterli olduğu ve sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanma şartlarının oluşmadığı anlaşıldığından, katılan Bakanlık vekili ile sanıklar müdafilerinin temyiz istemleri yerinde görülmemiş, Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararda hukuka aykırılık bulunmamıştır.
III. KARAR
Gerekçe bölümünde açıklanan nedenle Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesinin 14.06.2024 tarihli ve 2024/1366 Esas, 2024/1304 Karar sayılı kararında, sanık müdafii tarafından öne sürülen temyiz sebepleri ve 5271 sayılı Kanun’un 289/1. maddesi ile sınırlı olarak yapılan temyiz incelemesi sonucunda hukuka aykırılık görülmediğinden, 5271 sayılı Kanun’un 302/1. maddesi uyarınca Tebliğname’ye uygun olarak oy birliğiyle TEMYİZ İSTEMİNİN ESASTAN REDDİ İLE HÜKMÜN ONANMASINA,
Dava dosyasının, 5271 sayılı Kanun’un 304/1. maddesi uyarınca Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesine, Yargıtay ilâmının bir örneğinin ise Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 12.03.2025 tarihinde karar verildi.