İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ:Ağır Ceza Mahkemesi
SAYISI: 2023/223 E., 2023/231 K.
SUÇ: 6136 sayılı Kanuna aykırılık
HÜKÜM: Mahkumiyet
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ: Onama
Sanık hakkında bozma üzerine kurulan hükmün; karar tarihi itibarıyla temyiz edilebilir olduğu, karar tarihinde yürürlükte bulunan usul hükümlerine göre temyiz edenlerin hükmü temyize hak ve yetkilerinin bulunduğu, temyiz isteklerinin süresinde olduğu ve reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle gereği düşünüldü:
I. HUKUKÎ SÜREÇ
1. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığının, 21.12.2016 tarihli iddianamesiyle sanık hakkında tehdit ve 6136 sayılı Kanun'a muhalefet suçlarından cezalandırılması talebiyle dava açılmıştir.
2.Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin, 16.10.2018 tarihli ve 2017/15 Esas ve 2018/464 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında tehdit suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasi ile cezalandırılmasına, 6136 sayılı Kanun'a muhalefet suçundan 5271 sayılı Kanun'un 223 üncü maddesinin ikinci fikrasinin (c) bendi uyarınca beraatine karar verilmiştir.
3.Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesinin, 08.07.2021 tarihli ve 2018/3411 Esas, 2021/2085 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında tehdit suçundan İlk Derece Mahkemesince kurulan hükme yönelik istinaf başvurusunun esastan reddi ile hükmün onanmasına, İlk Derece Mahkemesince 6136 sayılı Kanun'a muhalefet suçundan verilen beraat kararına yönelik istinaf başvurusunun ise kabulüyle atılı suçtan kurulan hükmün kaldırılmasına, sanık hakkında 6136 sayılı Kanun'a muhalafet sucundan 10 ay hapıs cezası ve 500,00 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.
4. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesi 08/07/2021 tarih, 2018/3411 Esas, 2021/2085 Karar sayılı kararı sanık ve müdafiinin temyizi üzerine dava dosyasının gönderildiği Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin 12.06.2023 tarih, 2023/179 Esas, 2023/4513 Karar sayılı kararı ile "seri muhakeme usulü" uygulanmasının değerlendirilmesi bakımından BOZULMASINA karar verilerek dosya Bölge Adliye Mahkemesine geri gönderilmiştir.
5. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesi 19.09.2023 tarih, 2018/1396 Esas, 2021/1461 Karar sayılı kararı ile Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin, 16.10.2018 tarihli ve 2017/15 Esas ve 2018/464 Karar sayılı kararı "seri muhakeme usulü" uygulanmasının değerlendirilmesi bakımından bozularak İlk derece Mahkemesine gönredilmiştir.
6. Dava dosyası yeni esasa kaydedilerek, mahkemenin dava dosyasını Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı İlk Kayıt Bürosuna gönderildiği, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı Seri Muhakeme Usulü Soruşturma Bürosu'nun sanığın seri muhakeme usulünün uygulanmasını kabul etmediğinden bahisle 22.01.2024 tarihli kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı ile dava dosyasını tekrar mahkemesine gönderdiği ve yargılamaya devam olunduğu anlaşılmıştır.
7. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 31.05.2024 tarihli 2023/223 Esas, 2024/231 Karar sayılı kararı ile sanık hakkında ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma ,taşıma veya bulundurma suçundan, 6136 sayılı Kanun'un 13 üncü maddesinin birinci fıkrası ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanun'un (5237 sayılı Kanun) 62 nci maddesi ve 52/4. ve 53. maddeleri uyarınca 10 ay hapis ve 500 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına, karar vermiştir.
II. TEMYİZ SEBEPLERİ
Sanık ... müdafinin temyiz sebeplerinde özetle;
Kararın usul ve yasaya aykırı olduğuna, yeterli delil bulunmadığına, beraat kararı verilmesi gerektiğine, sanık ...'ın olayla bir ilgisinin bulunmadığına, suça konu silahın olaydan sonra başkası tarafindan yakalatıldığına, eksik araştırma ile karar verildiğine, mağdurun da kendisinin olay yerinde olmadığın ifade etiğine ilişkindir.
III. OLAY VE OLGULAR
Dava konusu olay, sanığın, yasak nitelikteki tabanca ve mermileri taşıyıp kullanmak suretiyle, atılı suçu işlediği iddiasına ilişkindir.
IV. GEREKÇE
Olayın intikal şekli ve zamanı, sanığın aşamalardaki savunmaları, olay yerinde bulunan mermiler ile ilgili alınan rapor, katılanın beyanları, tanık beyanları ve tüm dosya kapsamına göre, yargılama sürecindeki işlemlerin usûl ve kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan tüm delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, vicdanî kanının dava dosyası içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eyleme uyan suç vasfı ile yaptırımların doğru biçimde belirlendiği, dosya kapsamında eksik inceleme bulunmadığı anlaşıldığından, sanık müdafiinin temyiz itirazları yerinde görülmemekle, kararda hukuka aykırılık bulunmamıştır.
V. KARAR
Gerekçe bölümünde açıklanan nedenle Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 31.05.2024 tarihli ve 2023/223 Esas, 2024/231 Karar sayılı kararında sanık müdafii tarafından öne sürülen temyiz sebebi ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (5271 sayılı Kanun) 289 uncu maddesinin birinci fıkrası ile sınırlı olarak yapılan temyiz incelemesi sonucunda aykırılık görülmediğinden aynı Kanun’un 302 nci maddesinin birinci fıkrası gereği, Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliğiyle TEMYİZ İSTEMİNİN ESASTAN REDDİ İLE HÜKMÜN ONANMASINA,
Dava dosyasının, 5271 sayılı Kanun’un 304/4. maddesi uyarınca Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesine, Yargıtay ilâmının bir örneğinin ise Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 10.03.2025 tarihinde karar verildi.