İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ:Ceza Dairesi
SAYISI: 2024/1962 E., 2024/1767 K.
SUÇ: Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak
HÜKÜM: Mahkumiyet
TEMYİZ EDENLER: Sanık ve müdafii
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ: Onama
İlk Derece Mahkemesince verilen hükme yönelik istinaf incelemesi üzerine Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen kararın; temyiz edilebilir olduğu, temyiz edenlerin hükmü temyize hak ve yetkilerinin bulunduğu, temyiz istemlerinin süresinde olduğu, temyiz dilekçelerinde temyiz sebeplerine yer verildiği, temyiz istemlerinin reddini gerektirir bir durumun bulunmadığı yapılan ön inceleme neticesinde tespit edilmekle, gereği düşünüldü:
I. HUKUKÎ SÜREÇ
A. İlk Derece Mahkemesi Kararı
1.Antalya 7. Ağır Ceza Mahkemesinin, 04.04.2017 tarihli kararı ile sanık hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve hak yoksunluklarına karar verilmiştir.
2.Antalya 7. Ağır Ceza Mahkemesinin, 04.04.2017 tarihli kararı hakkında sanık tarafından istinaf başvurusunda bulunulması üzerine, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesinin 09.11.2017 tarihli kararı ile hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
3. Bölge Adliye Mahkemesinin bozma kararı sonrasında, Antalya 7. Ağır Ceza Mahkemesinin, 05.07.2018 tarihli kararı ile sanık hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, hak yoksunluklarına ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (5237 sayılı Kanun) 191/8. maddesi gereği 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (5271 sayılı Kanun) 231. maddesi uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş, sanığın denetim süresi içerisinde aynı neviden suçu işlediği gerekçesiyle hüküm açıklanarak Antalya 7. Ağır Ceza Mahkemesinin, 30.05.2024 tarihli kararı ile sanık hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve hak yoksunluklarına karar verilmiştir.
B. Bölge Adliye Mahkemesi Kararı
Antalya 7. Ağır Ceza Mahkemesinin, 30.05.2024 tarihli kararı hakkında sanık ve müdafii ile Cumhuriyet savcısı tarafından istinaf başvurusunda bulunulması üzerine, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesinin, duruşma açılarak verilen, 18.09.2024 tarihli kararı ile ilk derece mahkemesi kararı kaldırılarak sanık hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak suçundan 2 yıl 11 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, hak yoksunluklarına ve hapis cezasının mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilmesine karar verilmiştir.
II. TEMYİZ
A. Temyiz Sebepleri
Sanığın Temyiz İstemi
Suç kastının bulunmadığına, hakkında erteleme kararı verilmesine ilişkindir.
Sanık Müdafiinin Temyiz İstemi
Sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerektiğine ilişkindir.
B. Değerlendirme ve Gerekçe
Kolluk tarafından yapılan çalışmalarda sanık ... ve temyiz dışı sanıklar ... ... ve ... ...'ın Antalya ilinden uyuşturucu madde alıp Denizli iline getirip satış yapacakları yönünde bilgi edinilmesi üzerine sanık ... ve temyiz dışı sanıkların içerisinde bulunduğu aracın Antalya ilinde kolluk görevlileri tarafından durdurulup üzerlerinde suç unsuru olup olmadığını sorulduğunda sanık ...'ın kendiliğinden suça konu eroin uyuşturucu maddesini kolluk görevlilerine teslim ettiği, bu şekilde sanığın atılı suçu işlediği iddiasına ilişkin olarak;
a. Olayın intikal şekli, sanığın aşamalardaki savunmaları, kolluk tutanakları, ekspertiz raporu ve tüm dava dosyası kapsamına göre, yargılama sürecindeki işlemlerin usûl ve kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan tüm delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, vicdanî kanının dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eyleme uyan suç vasfının ve yaptırımın doğru biçimde belirlendiği anlaşıldığından sanık ve müdafiinin temyiz sebeplerinin incelenmesinde bozma nedeni dışında hükümde hukuka aykırılık bulunmamıştır.
b. Antalya 7. Ağır Ceza Mahkemesince, 04.04.2017 tarihinde sanık hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak suçundan, 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve hak yoksunluklarına dair, tekerrür hükümleri uygulanmaksızın lehe verilen kararın, sadece sanık tarafından istinaf edildiği ve aleyhe istinaf talebi bulunmadığı gözetilmeden, Bölge Adliye Mahkemesinin 09.11.2017 tarihli bozma kararından sonra ilk derece mahkemesince açıklanması geri bırakılan hükmün bilahare yeni suç işlenmesi nedeni ile açıklanan kararın sanık ve müdafiinin lehe istinaf başvuruları yanında bu kez Cumhuriyet savcısı tarafından da aleyhe istinaf başvurusunda bulunulduğu, bunun üzerine Bölge Adliye Mahkemesi tarafından İlk Derece Mahkemesince verilen 1 yıl 8 ay hapis cezası kaldırılarak sanığın atılı suçtan 2 yıl 11 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına ve hapis cezasının mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilmesine karar verilmek suretiyle, 5271 sayılı Kanun'un 283. maddesinde düzenlenen kazanılmış hak kuralının ihlal edilmesi hukuka aykırı görülmüş ise de; bu hususların Yargıtay tarafından düzeltilmesi mümkün görülmüştür.
III. KARAR
Gerekçe bölümünde açıklanan nedenlerle sanık ve müdafiinin temyiz istemleri yerinde görüldüğünden Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesinin 18.09.2024 tarihli, 2024/1962 Esas, 2024/1767 Karar sayılı kararının 5271 sayılı Kanun’un 302/2. maddesi gereği BOZULMASINA, bu hususlar yeniden yargılamayı gerektirmediğinden aynı Kanun’un 303/1. maddesi gereği hüküm fıkrasında sanık hakkında netice hapis cezasının belirlendiği paragraftan hemen sonra gelmek üzere ayrı bir paragraf olarak "5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 283/1. maddesi uyarınca kazanılmış hak nedeniyle sanığın cezasının 1 yıl 8 ay hapis cezası üzerinden infazına" ibaresinin eklenmesi ve hüküm fıkrasından tekerrür hükümlerinin uygulandığı paragrafın çıkartılması suretiyle; Tebliğnameye kısmen uygun olarak, oy birliğiyle TEMYİZ İSTEMİNİN ESASTAN REDDİ İLE HÜKMÜN DÜZELTİLEREK ONANMASINA,
Dava dosyasının, 5271 sayılı Kanun’un 304/1. maddesi uyarınca Antalya 7 Ağır Ceza Mahkemesine, Yargıtay ilâmının bir örneğinin ise Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 11.03.2025 tarihinde karar verildi.