MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
... ile ... aralarındaki katkı payı alacağı davasının kısmen kabulüne kısmen reddine dair ... 11. Aile Mahkemesi'nden verilen 26.04.2012 gün ve 805/651 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili ile davalı vekili taraflarından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı vekili, tarafların 1982 yılında evlendiklerini, evlilik birliği içerisinde alınan 5 parça taşınmaz ile 1 adet panelvandan oluşan mal rejiminin tasfiyesi ile vekil edenine ait mal varlığının vekil edeni adına tapuya tesciline, olmadığı takdirde mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan alacağın tazminine karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili, davanın yersiz açıldığını, taşınmazlardan 11 ve 14 nolu dairenin evlilik birliği içerisinde edinilen mallardan olmadığını, bu taşınmazların malikleri tarafından banka kredisi çekilmesi amacıyla devredildiğini, matbaa olarak kullanılan 26749 ada 8 parsel ile 516 parselin miras yoluyla intikal eden gelirle alındığını, kooperatif üyeliği ve aracın alınmasına davacının katkısı bulunmadığını açıklayarak davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkemece önceki kararda, görülebilirlik koşullarının gerçekleşmediği görüşünden hareketle davanın reddine karar verilmiş, hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiş, Dairece; taraflar arasındaki davanın mal rejiminin tasfiyesine ilişkin olup boşanma kararının 16.05.2008 tarihinde kesinleştiği, deliller toplanarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerektiğine işaret edilerek bozma sevk edilmiştir. Mahkemece, bozmaya uyularak davanın kısmen kabulüne kısmen reddine, davacının matbaa olarak kullanılan taşınmazın alınmasına ziynet eşyalarıyla yaptığı katkı üzerinden belirlenen 2044,29 TL katkı payı alacağının dava tarihinden, edinilmiş mal olan aracın sürüm değeri üzerinden belirlenen 7.125 TL katılma alacağının karar tarihinden geçerli yasal faiziyle birlikte davalı taraftan alınmasına karar verilmesi üzerine; hüküm, davalı vekili ile katılma yoluyla davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar, 16.03.1982 tarihinde evlenmişler,18.04.2007 tarihinde açılan boşanma davasının kabulüne ilişkin hükmün 16.05.2008 tarihinde kesinleşmesi üzerine boşanmışlardır. 4721 sayılı TMK'nun yürürlüğe girdiği 01.01.2002 tarihinden sonra bir yıl içinde başka mal rejimi seçilmediğinden, taraflar arasında bu tarihe kadar 743 sayılı TKM'nin 170.maddesi uyarınca mal ayrılığı, bu tarihten sonra ise yasal edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir (TMK'nun 202).Yanlar arasındaki mal rejimi, boşanma davasının açıldığı 18.04.2007 tarihinde sona ermiştir (TMK'nun 225/2). Dava konusu 33069 ada 13
-2-
2012/11947-2013/5644
parsel üzerindeki 11 bölüm, 05.12.2005 tarihinde satış yolu ile ...’den satın alınmış, 20.01.2009 tarihinde tekrar önceki malikine devredilmiş, 61210 ada 8 parsel üzerindeki 14 bölüm, 27.03.2006 tarihinde satış yoluyla ...’tan satın alınmış, 02.03.2011 tarihinde önceki malikine devredilmiştir. 26749 ada 8 parsel üzerindeki matbaaya ait 12/1788 pay 01.05.1997 tarihinde satış yoluyla davalı adına tescil edilmiş, 2011 yılında başka paylar devralınmıştır. 516 parsel ise 16.05.2005 tarihinde satış yoluyla davalı adına tescil edilmiş, ... plakalı panelvan 10.07.2002 tarihinde davalı adına tescil edilmiş, 2011 yılında devredilmiş, ...Yapı Kooperatifi'ndeki 3 adet üyelik girişi 26.05.1995 tarihinde yapılmıştır.
Dava; mal ayrılığı rejiminin geçerli olduğu dönemde edinilen 8 nolu matbaa ve Kooperatif üyeliği için 743 sayılı TKM'nin 170.maddesi uyarınca katkı payı alacağı, 2002 yılından sonra edinilen mal varlığı yönünden ise değer artış payı ve katılma alacağı isteğine ilişkindir (TMK'nun 202 ve 227 md.). Dosya kapsamına, dava evrakı ile yargılama tutanakları içeriğine, tapu kaydındaki intikaller ve taraf tanıklarının açıklamalarına göre, 33069 ada 13 parsel üzerindeki 11 nolu bölüm ile 61210 ada 8 parsel üzerindeki 14 bölümün evlilik birliği içerisinde edinilen mallardan olmadığı, önceki malikleri tarafından banka kredisi almak ve para borcuna teminat olarak davalıya devredildiği, banka kredisinin ...tarafından ödendiği, kredi borcunun bitmesi üzerine taşınmazın gerçek maliki ... devredildiği bilahare önceki maliklerine döndüğü, 11 nolu bağımsız bölümün önceki kayıt maliki ... davalının babasından almış olduğu borç paraya istinaden teminat olarak davalıya devredildiği, borcun kapatılması üzerine taşınmazın önceki malikine devredildiği, dava konusu 516 parselin ise babasına ait gecekondunun satılmasından payına düşen parayla alındığı, davalının kişisel malı niteliğinde olduğu, dava konusu ... plakalı aracın edinilmiş mal niteliğinde olduğu, mahkemece dava konusu aracın sürüm değeri üzerinden davacının katılma alacağı, matbaa olarak kullanılan 8 parselin alınmasına davacının ziynet eşyalarının satılmasından elde edilen parayla katkıda bulunduğu, katkı payı alacağının usulüne uygun olarak tespit edildiği, katkı payı alacağı ve katılma alacağının belirlenmesinde bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının, davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddiyle hükmün bu bölümlerinin açıklanan nedenlere dayanılarak ONANMASINA,
Davacı vekilinin kooperatif üyeliğine ilişkin temyiz itirazlarına gelince; mahkemece yazılı gerekçelerle davanın reddine karar verilmiş ise de verilen karar dosyadaki bilgi ve belgelere uygun düşmemektedir. ... Yapı Kooperatifi'ndeki üyelik girişi 26.05.1995 tarihi olup davalı 3 pay sahibidir. Kooperatif Başkanlığı'nın gönderdiği karşılık yazıda, üyelik ödemesinin 1995 yılında başladığı ve 2011 yılı itibarı ile üyelik ve ödemelerin devam ettiği bildirilmiştir. Bu açıklamalardan da anlaşılacağı gibi kooperatif üyeliği mal ayrılığı rejiminin geçerli olduğu dönemde başlamış ödemelerin bir bölümü mal ayrılığı rejiminin geçerli olduğu dönemde ödenmiş bir bölümü ise edinilmiş malların geçerli olduğu 01.01.2002 tarihinden mal rejiminin sona erdiği 18.04.2007 tarihleri arasında ödenmiş,
üyelik ödemeleri mal rejimi sona erdikten sonra da devam etmektedir. Her ne kadar üyelik mal ayrılığı rejimi döneminde yapılmış ise de 01.01.2002-18.04.2007 tarihleri arasındaki ödemeler tarafların gelirlerinden ödenmiş olup TMK'nun 219.maddesi uyarınca edinilmiş mallardandır. 01.01.2002 yılından önceki ödemeler ile mal rejiminin sona erdiği tarihten sonraki ödemeler ise davalının kişisel malı niteliğindedir. (TMK.m 220 )
Bu tür davalarda, eklenecek değerlerden (TMK.m.229) ve denkleştirmeden (TMK.m.230) elde edilen miktarlar da dahil olmak üzere edinilmiş malın (TMK.m.219) toplam değerinden mala ilişkin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan artık değerin (TMK.m.231) yarısı üzerinden (TMK.m.236/1) tarafların kazanılmış hakları da dikkate alınarak katılma alacağının hesaplanması gerekmektedir. O halde, mahkemece yapılacak iş; SS Şen Bağlum Yapı Kooperatifi'ndeki davalı adına kayıtlı 3 pay için 01.01.2002-18.04.2007 tarihleri arasında yapılan taksit ödemelerinin toplam ödemelere oranın belirlenmesi, 3 adet üyeliğin tasfiye tarihi itibarı ile ulaştığı değer üzerindeki karşılığının bulunması, bu miktar üzerinden
.//.
-3-
2012/11947-2013/5644
TMK'nun 236/1.maddesi uyarınca davacının 1/2 oranındaki katılma alacağının tespiti, gerekmesi halinde uzman bilirkişiden denetime açık rapor alınması, ondan sonra kooperatif payları yönünden bir karar verilmesi gerekirken, edinilmiş mallara katılma rejiminin geçerli olduğu dönemdeki ödemeler gözden kaçırılarak yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi doğru olmamıştır.
Davacı vekilinin temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğundan kabulü ile hükmün kooperatif üyeliğinden kaynaklanan alacağa ilişkin bölümünün açıklanan nedenlerle 6100 sayılı HMK'nun Geçici 3.maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK'nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK'nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve HUMK'nun 440/I maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, aşağıda dökümleri yazılı 21,15 TL peşin harcın onama harcına mahsubu ile kalan 3,15 TL'nin temyiz eden davacıdan, 544,65 TL peşin harcında onama harcına mahsubu ile kalan 81,69 TL'nin temyiz eden davalıdan alınmasına 15.04.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy