MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Tapu iptali ve tescil
Davacı ... ile davalı ..., dahili davalılar ... ve müşterekleri aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının kabulüne dair ... Asliye Hukuk Mahkemesi'nden verilen 19.07.2012 gün ve 104/162 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi dahili davalı ... vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı kadastro çalışmalarında ortak muris ... adına tespit ve tescil edilen 112 ada 1, 123 ada 2, 106 ada 26 ve 116 ada 6 parsel sayılı taşınmazlardaki 1/2 payın murisin ölümü ile yakın murisi ... 'ya intikal ettiğini ve ... 'nın intikal eden taşınmazlardaki miras payını 1987 tarihli satış sözleşmesi ile kendisine devrettiğini açıklayarak davalılar ..., ... ve ... üzerindeki payların iptali ile adına tesciline karar verilmesini istemiştir.
Davalılar , ... ve ... yargılamaya iştirak ederek açılan davayı kabul ettiklerini bildirmişlerdir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmesi üzerine; hüküm, dahili davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
Dava muristen intikal, harici satım ve eklemeli zilyetlik hukuki sebeplerine dayalı olarak TMK.nun 713/1 ve 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 14. maddeleri gereğince açılan mülkiyetin aktarılmasına yönelik tapu iptali ve tescil davasıdır.
Dava konusu taşınmazlar kadastro çalışmaları sonucunda ortak muris ... adına tespit ve tapuya tescil edilmiştir. Ortak murisin 20.06.1955 tarihinde ölümü ile taşınmazlarda 1/2 pay sahibi olan ... 'un davacı dışındaki bütün mirasçıları davayı kabul etmiş olup HMK'nun 311. maddesi ( HUMK 95) gereğince kabul kesin hüküm gibi sonuç doğuracağından davanın kabulüne karar verilmesinde usul ve yasaya aykırılık bulunmamaktadır.
Ancak davacının herhangi bir hak talebinde bulunmadığı ve taraf sıfatına sahip bulunmayan ... mirasçılarının Mahkemece resen dahili davalı sıfatıyla katılımlarının sağlanarak yargılama giderlerinden davalılarla birlikte müteselsilen ve müştereken sorumlu tutulması doğru değilse de, bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hüküm fıkrasının 3. ve 4. bendinden ''....davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak ...'' ibaresinin çıkarılarak yerine "....davalılar ..., ... ve ...'dan müştereken ve müteselsilen alınarak...'' ibaresinin eklenmesi suretiyle HMUK'nun 438. maddesi gereğince hükmün düzeltilmesine ve bu düzeltilmiş şekliyle ONANMASINA,
taraflarca HUMK'nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve HUMK'nun 440/I maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve 227,75 TL peşin harcın istek halinde temyiz eden dahili davalı ... Sabre Deniz'e iadesine 12.09.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy