.......
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daire'ye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR
Borçlu vekili, icra takibine dayanak ipotek belgesinin düzenlenlemesindeki temel hukuki ilişkide vekil edeninin hileye düşürüldüğünü, ayrıca ipoteğin faizsiz olarak kararlaştırıldığını bu nedenle işlemiş faiz ve işleyecek faiz istenilemeyeceğini açıklayarak, icra takibinin veya istenen faiz miktarı ve işleyecek ticari faiz oranının iptalini istemiştir.
Mahkemece, icra takibinin tümden iptali isteğinin reddine, işlemiş faize itirazın kısmen kabulüne ve icra emrinde istenilen 37.834,25 TL işlemiş faiz miktarının 291,78 TL olarak düzeltilmesine, işleyecek faize şikayetin reddine, ticari faiz değişikliklerinin İcra Müdürlüğü'nce dikkate alınmasına karar verilmiştir.
Hüküm, borçlu vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasında, 28.04.2010 tarih ve ...... yevmiye numaralı ipotek akit tablosunda; bila faiz ve 28 ay süreli ipotek tesis edilmiştir. Bu durumda, taraflar arasında belirlenen 28 aylık sürenin sonundan itibaren ancak yasal faiz talep edilebilir. Zira, ipotek belgesinde belirlenen sürenin sonundan itibaren ipoteğe konu borca ilişkin ticari faiz istenebileceği yönünde ayrık bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu durumda, Mahkemece; yasal dayanağı bulunmadığı halde, yazılı gerekçelerle ticari faiz istenebileceğinin kabulü ile buna göre düzenlenen bilirkişi raporu esas alınarak sonuca gidilmesi isabetsizdir.
Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile Mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve 6100 sayılı HMK'nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HMK'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK'nun 388/4. (HMK m. 297/ç) ve İİK'nun 366/3. maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, 22.11.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
.....
Full & Egal Universal Law Academy