MAHKEMESİ : Malatya 2. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 26/06/2013
NUMARASI : 2013/199-2013/319
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daire'ye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR
Borçlu hakkında başlatılan takibe dayanak ilamda "95.223,98 TL ecrimisil tazminatının 02.02.2001 tarihinden itibaren temerrüt faizi ile tahsili" öngörülmüştür.
Alacaklı tarafça takipte ticari temerrüt faizi istenmiş, borçlu vekili İcra Mahkemesine başvurusunda temerrüt faizi yerine ticari temerrüt faizi istenmesi nedeniyle 128.854,27 TL fazla talepte bulunulduğunu, bu miktarın tenkisini istemiştir.
Yargılama aşamasında yaptırılan bilirkişi incelemesi ile hem ticari temerrüt faizi hem de yasal faiz üzerinden hesaplama yapılmıştır.
Mahkemece ilama uygun şekilde yasal faiz hesaplanarak yapılan bilirkişi raporunun 2. bendi uyarınca karar vermek gerekirken ticari temerrüt faizinin hesaplandığı 1. bent uyarınca karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda açıklanan nedenle İİK'nun 366 ve 6100 sayılı HMK'nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK'nun 428. maddesi uyarınca
BOZULMASINA, taraflarca HUMK'nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İİK'nun 366/3. maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine 25.09.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy