MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Şikayet
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davalılar tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daire'ye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR
Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
Borçlu vekili diğer şikayetlerinin yanında takibin dayanağı olan ... Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 25.03.2011 tarih 2009/266 Esas, 2011/191 sayılı Kararının kira bedelinin tesbitine ilişkin olduğunu, eda hükmü içermediğinden kira farkı alacağı için ilamlı takip yapılamayacağını, tebligatın borçlu asile çıkartılması gerektiğinden icra emrinin iptalini talep etmiştir.
Takip dayanağı ilam, kira bedeli tespit ilamı olup, kira alacağının tahsili yönünden eda hükmü içermemektedir. Bu hali ile anılan ilama dayanılarak kira paralarının tahsili istenemez ise de ilamda hükmedilen yargılama giderleri ve vekalet ücreti yönünden ilamlı takip yapılması olanaklıdır. Mahkemece bu kalemler ayrı tutularak icra emrinin iptaline karar verilmesi gerekirken icra emrinin tümden iptali şeklinde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile Mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK'nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İİK'nun 366/3.maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine 20.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy