MAHKEMESİ:İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: Şikayet
K A R A R
Üçüncü kişi, ... . İcra Müdürlüğü’nün 2012/27992 sayılı Takip dosyasında yazılan talimat uyarınca ... . İcra Müdürlüğü’nün 2012/1500 sayılı Talimat dosyasında yapılan 18.12.2012 günlü hacizle ilgili İİK’nun 99. maddesinin uygulanması gerektiği yönünde yaptıkları şikâyet başvurusunun Mahkemece kabul edildiğini, bu durumda haczedilen eşyaların muhafaza altına alınamayacağını belirterek bu durumun tespiti ile yatırdıkları teminatın iadesine karar verilmesi istemi ile şikâyet başvurusunda bulunmuştur.
Somut olayda üçüncü kişinin İİK’nun 96. vd. maddeleri gereğince açtığı bir istihkak davası ya da hacze yönelik hangi maddenin uygulanması gerektiği yönünde yapılmış bir şikâyet başvurusu bulunmamaktadır. Kaldı ki bu yönde yapılan başvuru ... . İcra Hukuk Mahkemesi’nin 24.12.2012 gün, 2012/351–154 sayılı kararı ile üçüncü kişi lehine sonuçlandırılmış olup, bu durumda istihkak iddiasının reddi davasını açma yükü alacaklı tarafa düşmektedir. Bir başka anlatımla üçüncü kişinin istihkak davası açmakta hukuki yararının bulunmadığı zaten belirlenmiştir.
Bu koşullarda yapılan başvurunun İcra Müdürlüğü’nün İİK’nun 99. maddesine aykırı olarak yaptığı muhafaza işlemine karşı İİK’nun 16. maddesi uyarınca yöneltilen şikâyet başvurusu niteliğinde olduğunun kabulü gerekir ki bu tür şikâyetleri temyizde inceleme görevi 2797 sayılı Yargıtay Yasası’nın 14. maddesi ile Başkanlar Kurulu'nun 26.01.2009 tarih ve 1 sayılı kararı uyarınca Yüksek Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’ne aittir. Bununla birlikte anılan Dairece gönderme kararı verildiğinden temyiz inceleme yerinin belirlenmesi için dosyanın Hukuk Daireleri Başkanlar Kurulu’na gönderilmek üzere Yargıtay 1. Başkanlığı’na GÖNDERİLMESİNE 10.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.