MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Elatmanın önlenmesi, yıkım, tapu iptali tescil
Davacılar - karşı davalılar ... ve ... ile davalılar - karşı davacılar ... ve müşterekleri, dahili davalılar ... ve müşterekleri aralarındaki dava hakkında ... 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nden verilen 18.12.2009 tarih ve 68/406 sayılı hükmün Daire'nin 22.11.2012 gün ve 5155/10983 sayılı ilamıyla temyiz talebinin reddine karar verilmişti. Davacılar - karşı davalılar vekili tarafından süresinde kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
KARAR
Davacılar vekili; tapuda...adına kayıtlı bulunan 120 ada 13 parsel sayılı taşınmazın 13.854 m2'sinin mirasçılar arasında yapılan taksimde davacılara düştüğünü, davalıların bu taksim sonucunda davacılara düşen kısma ev yapmak ve bir kısmını kullanma suretiyle elattıklarını açıklayarak elatmanın önlenmesine ve taşınmaz üzerindeki yazın kalmak amacıyla inşa edilen yapının yıkımına karar verilmesini istemişlerdir.
Davalılar vekili, taşınmazın davalılar tarafından kullanılan bölümünün kayıt maliki...mirasçılarından ... tarafından 1974 yılında davalıların babasına satıldığını, davalıların babasının bu satış üzerine taşınmazın üzerine ev yapıp kullandığı alanı tel ile çevirdiğini,...mirasçıları arasında 1997 yılında yapılan taksimde dava konusu yerin davacı ...'ye düşmesi üzerine ..., davalılardan ... ... ve davacı ...'nin eşi arasında yapılan anlaşmaya göre, ...'in dava konusu yer karşılığında ...'ye 1 dönümlük yer vermeyi kabul ettiğini bildirerek davanın reddine karar verilmesini istemiş, 07.09.2000 tarihli dilekçesiyle davalıların zilyetliği altında bulunan taşınmaz parçasının iptaliyle davalı- karşı davacılar adına tesciline karar verilmesini istemiş 2000/ 522 Esas sayısı ile açılan dava aralarındaki hukuki ve fiili bağlantı nedeniyle birleştirilerek yargılamaya eldeki dava dosyası üzerinden devam edilmiştir.
Mahkemece,...mirasçılarından ...'in 1988 tarihli satış senedi ile dava konusu yeri davalı karşı davacıların murisine sattığı ve zilyetlikle kazanma koşulları gerçekleştiğinden karşı davanın kabulüne ve asıl davanın reddine karar verilmesi üzerine hüküm, davacı karşı davalılar vekili tarafından temyiz edilmiş, Daire'nin 22.11.2012 tarih, 2012/5155-10983 Esas ve Karar sayılı ilamı ile süresi içinde yapılmayan temyiz isteğinin reddine karar verilmişti. Davacı vekili, süresinde karar düzeltme isteğinde bulunmuştur.
Yerel Mahkemenin gerekçeli kararı davacı-karşı davalılar vekiline 25.08.2010 tarihinde tebliğ edilmiş olup 15 günlük temyiz süresi 09.09.2010 günü iş saati sonunda sona erecektir. Anılan tarih Perşembe gününe denk gelmekte ise de resmi tatil olan Ramazan Bayramının ilk günüdür. HMK'nun 93. (HUMK 162.) maddesi gereğince temyiz süresi 3 günlük Ramazan Bayramı Cumartesi günü sona erdiğinden ilk iş günü olan 13.10.2010 tarihi mesai saati sonuna kadar uzar. Davacı - karşı davalılar vekilinin 13.09.2010 tarihinde temyiz dilekçesini mahkemeye sunduğu ve aynı tarihte gerekli olan harç ve temyiz masraflarını mahkeme veznesine yatırdığı görülmekle temyiz süresi içinde yapıldığından işin esasının incelenmesine,
Asıl dava tapu kaydına dayanan elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğine, birleşen dava ise harici satım ve kazanmayı sağlayan eklemeli zilyetlik hukuksal nedenlerine dayalı olarak TMK'nun 713/1, 996 ve 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 14 maddesi gereğince açılan mülkiyetin aktarılmasına ilişkin tapu iptali ve tescil davasıdır.
Mahkemece asıl davanın reddine ve birleşen tapu iptali ve tescil isteğinin kabulüne karar verilmiş ise de bu görüşe katılma olanağı bulunmamaktadır. Dava konusu 120 ada 13 parsel 29.05.1992 tarihinde ...adına tespit edilmiş ve tutanağa yönelik itiraz üzerine kadastro mahkemesi kararının 16.11.1994 tarihinde kesinleşmesi ile tespit maliki adına tapuya tescil edilmiştir. Davalı- karşı davacılar taşınmazın 1988 tarihli satış sözleşmesi ile İbrahim Sertel mirasçılarından ... tarafından 1988 tarihli satış sözleşmesi ile murisleri ... ... satıldığını iddia etmiş ve buna ilişkin satış senedini dosyaya sunmuş ise de, dosyada bulunan İbrahim Sertel'e ait veraset belgesinden murisin 1943 yılında vefat ettiği, geriye ... dışında davacılar ..., ... ve dava dışı ...'in kaldığı tespit edilmiştir. Mirasçılar ... terekesini 12.01.1999 tarihli senet ile taksim etmiş olduklarından bu tarihten önce taşınmaz elbirliği hükümlerine tabidir. TMK'nun 701 ve 702. maddeleri gereğince elbirliği mülkiyetinde mirasçıların belirlenmiş payları olmayıp, her birinin payı taşınmazın tamamı üzerinde söz konusudur. Taşınmazın temliki tasarrufi işlemlerden olup mirasçılardan bir veya bir kaçının bu şekilde elbirliği mülkiyetine tabi bir taşınmazdaki payını üçüncü kişiye devretmesi mümkün değildir. Davalı karşı davacıların satış tarihi olan 1988 yılından veya bazı davacı tanıklarının belirttikleri üzere 1974 yılından tespit tarihi olan 29.05.1992'ye kadar 20 yıllık bağımsız zilyetlikleri de bulunmadığından zilyetlikle kazanma şartlarının gerçekleşmediği göz önünde bulundurularak meni müdahale ve kal ile tapu iptali ve tescil isteği hakkında bir karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya uygun değildir.
Davacı - karşı davalılar vekilinin karar düzeltme isteği açıklanan nedenlerle yerinde olduğundan kabulüyle Daire'nin maddi yanılgıya dayalı 22.11.2012 tarih, 2012/5155-10983 Esas ve Karar sayılı kararının 6100 sayılı HMK'nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK'nun 440. maddesi gereğince ortadan kaldırılmasına ve Yerel Mahkemenin 18.12.2009 tarih, 2005/ 68 Esas ve 2009/406 Karar sayılı hükmünün BOZULMASINA, ve 67,60 TL peşin harcın istek halinde temyiz eden davacılar - karşı davalılara iadesine 04.07.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy