MAHKEMESİ:Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: İhtiyati Tedbirin Kaldırılmasının Reddinin Temyizi
... ile ... aralarındaki ihtiyati tedbirin kaldırılmasının reddinin temyizi davasının kısmen reddine dair .... Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi'nden verilen 2015/253 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı ... vekili, evlilik birliği içerisinde edinilen taşınmazlar ve bankada bulunan mevduat hesapları üzerinden fazla hakları saklı kalmak üzere 220.000 TL tasfiye alacağının davalıdan faizi ile alınmasını istemiştir.
Davalı ... vekili davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkemece, 22.06.2015 tarihli derkenar ile ihtiyati tedbir kararı verilmesi, davalı vekilinin tedbirin kaldırılmasına ilişkin talebinin de 04.12.2015 tarihli ara kararı ile ihtiyati tedbir kararına yönelik itirazın kısmen reddine karar verilmesi üzerine; davalı vekili tarafından temyiz isteğinde bulunulmuştur.
Bilindiği üzere; 6100 sayılı HMK'nun 394/1. maddesi hükmüne göre; "Karşı taraf dinlenmeden verilmiş olan ihtiyati tedbir kararlarına itiraz edilebilir.” Aynı maddenin 4. fıkrasına göre "itiraz dilekçeyle yapılır, itiraz eden itiraz sebeplerini açıkça göstermek ve itirazının dayanağı olan tüm delilleri dilekçesine eklemek zorundadır. Mahkeme, ilgilileri dinlemek üzere davet eder; gelmedikleri takdirde dosya üzerinden inceleme yaparak kararını verir. İtiraz üzerine mahkeme, tedbir kararını değiştirebilir veya kaldırabilir” aynı maddenin 5. fıkrasında ise; "İtiraz hakkında verilen karara karşı kanun yoluna başvurulabilir. Bu başvuru öncelikle incelenir ve kesin olarak karara bağlanır...” denilmiştir. 6100 sayılı HMK'nun 341/1. fıkrasında, ilk dereceli mahkemelerden verilen ihtiyati tedbir taleplerinin reddi ve bu taleplerin kabulü halinde, itiraz üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabileceği belirtilmiştir.
İlk derece mahkemelerince verilen ihtiyati tedbir taleplerinin reddi veya bu taleplerin kabulü halinde, itiraz üzerine verilen kararların bölge adliye mahkemelerinin göreve başlama tarihine kadar istinaf yolu yerine temyiz yoluyla incelenip incelenemeyeceği konusunda,
Yargıtay İçtihatları Birleştirme Hukuk Genel Kurulu'nca 21.02.2014 tarih 2013/1 Esas, 2014/1 Karar sayılı ilamıyla temyiz yolunun kapalı olduğuna karar verilmiştir.
SONUÇ: Davalı vekilinin temyiz isteğinin yukarıda açıklanan nedenlerle ihtiyati tedbire ilişkin ara kararının temyizi kabil olmadığından REDDİNE, HUMK'nun 440/1II-1, 2, 3 ve 4. bentleri gereğince ilama karşı karar düzeltme yolu kapalı bulunduğuna ve 29,20 TL peşin harcın temyiz eden davalıya iadesine. 01.03.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy