MAHKEMESİ: ... Bölge Adliye Mahkemesi ... Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ: İtirazın Kaldırılması ve Tahliye
İLK DERECE
MAHKEMESİ: ... İcra Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda ... İcra Hukuk Mahkemesi hükmüne karşı, davacı vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine ... Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi'nce istinaf başvurusunun kabulü ile mahkeme kararının kaldırılmasına karar verilmiş, bu kez davalı vekilince Bölge Adliye Mahkemesi kararının temyizi üzerine Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
KARAR
Dava, itirazın kaldırılması ve tahliye talebine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş olup, davacı vekilinin istinaf yoluna başvurusu üzerine ... Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi’nin kararı ile ilk derece mahkemesinin kararının kaldırılmasına, dosyanın yeniden karar verilmesi için mahkemesine iadesine karar verilmiş, karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili kimlik tespiti yapılarak ilk derece mahkemesine verdiği 03.08.2018 tarihli dilekçe ile davadan ve istinaf taleplerinden tarafların anlaşması üzerine vazgeçtiğini bildirmiş, dilekçe Dairemize gönderilmiştir.
HMK'nin 311. maddesine göre, davadan feragat, kati hükmün sonuçlarını doğurur. HMK'nin 310. maddesine göre ise, feragat hüküm kesinleşinceye kadar davanın her aşamasında mümkündür.
HGK'nun 20.09.1995 tarih ve 1995/12-661 Esas -1995/763 Karar sayılı kararında da benimsendiği üzere, davadan feragat edilmesi nedeniyle öncelikle davadan feragat hakkında Mahkemesi'nce bir karar verilmek üzere, hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Davacı vekilinin davadan feragat beyanı hakkında bir karar verilmek üzere Bölge Adliye Mahkemesi kararının HMK'nin 371. maddesi uyarınca BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı vekilinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde temyiz eden davalıya iadesine, 10.09.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy