MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : İtirazın Kaldırılması ve Tahliyesi
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
KARAR
Davacı vekili icra mahkemesine başvurusunda borçlunun itirazının haksız olduğundan bahisle itirazın kaldırılması ve tahliye talebinde bulunmuştur. Mahkemece tahliye süresi dolmadan icra takibine başlandığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş, karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Dava tahliye taahhüdüne dayalı takipte tahliye istemine vaki itirazın kaldırılmasına ilişkindir.
İİK 272/1 maddesi; “Mukavelename ile kiralanan bir gayrımenkulün müddeti bittikten bir ay içinde mukavelinin icra dairesine ibrazı ile tahliyesi istenebilir.” hükmünü içerir.
Somut olayda davacı vekili taşınmazın 31.12.2015 tarihinde tahliye edileceği taahhüdünü içeren adi yazılı belgeye dayanarak 07.01.2016 tarihinde tahliye talepli icra takibi başlatmıştır. Bu durumda takip yasanın öngördüğü bir aylık süre içinde yapılmıştır. Mahkemece işin esası incelenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile red kararı doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenler ile temyiz itirazlarının kabulüne, Mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366/3. maddesi ve 6100 sayılı HMK'nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, taraflarca İİK'nun 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine,
Peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine 02.04.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy