MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Ecrimisil
K A R A R
492 sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı (I) sayılı tarifenin yargı harçları başlığını taşıyan bölümünün karar ve ilam harcı başlıklı III. kısmının 1. fıkrasında, konusu belli bir değerle ilgili bulunan davalarda esas hakkında karar verilmesi halinde hüküm altına alınan anlaşmazlık konusu değer üzerinden tarifede gösterilen oranda nispi karar ve ilam harcı; 2-a fıkrasında ise, 1. fıkra dışında kalan davalarla, taraf teşkiline imkan bulunmayan davalarda verilen esas hakkındaki kararlar ve davanın reddi kararlarında maktu karar ve ilam harcı; IV. kısmında da, temyiz başvuru harcı alınacağı hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun(HMK'nın) geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun(HUMK'nın) 434. maddesinde, temyiz dilekçesi verilirken gerekli harcın tamamının ödenmesi gerektiği belirtilmiş; harcın tamamının ödenmemesi halinde yapılacak işlemin usul ve esasları gösterilmiş; 10.05.1965 tarihli ve 1/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararıyla da, peşin ödenmesi gerekli temyiz harcının, hüküm altına alınan karar ve ilam harcının dörtte biri olacağı kabul edilmiştir.
Somut olayda, hükmü temyiz eden davalıdan, mahkemece hükmedilen toplam 1927 TL karar ve ilam harcının dörtte biri oranında 481,75 TL nisbi temyiz karar harcı alınması gerekirken 31,40 TL maktu temyiz harcı yatırmak suretiyle dosyanın temyiz incelemesine gönderildiği, Yargıtay 1.Hukuk Dairesince eksik harcın ikmali için dosyanın geri çevrilmesi üzerine davalıdan 33 TL tamamlama harcı alınarak dosyanın temyiz incelemesine gönderildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, eksik kalan 417.35 TL nisbi temyiz karar harcının 1086 sayılı HUMK'nın 434. maddesi gözetilmek suretiyle hükmü temyiz eden davalıdan tahsili için yeniden muhtıra çıkarılması, Geri çevirmeye konu hususun eksiksiz yerine getirilip getirilmediği mahkeme hakimince denetlendikten sonra gönderilmesi için dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 26.06.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.Başkan
Full & Egal Universal Law Academy