MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: Ecrimisil
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
KARAR
Dava dilekçesinde, 10.500,00 TL ecrimisil alacağının davalıdan tahsili istenmiş, Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmesi üzerine hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Ne var ki; vekaletnamesinde davadan feragat yetkisi bulunan davacılar vekili Av. ... UYAP üzerinden gönderdiği 06.10.2020 tarihli dilekçesiyle davadan feragat ettiğini beyan etmiştir.
Davadan feragat, 6100 sayılı HMK'nun 307. maddesinde davacının talep sonucundan kısmen ya da tamamen vazgeçmesi şeklinde tanımlanmış olup feragatin geçerliliği karşı tarafın muvafakatına da bağlı olmayıp, feragat beyanı, onu yapanın tek yönlü irade beyanı ile etkisini gösterir. Aynı Kanun'un 310. ve 311. maddelerine göre hükmün kesinleşmesine kadar davadan feragat etmek mümkün olup, davadan feragat kesin hükmün sonuçlarını doğurur.
6100 sayılı HMK'nin 310. maddesine 7251 sayılı Kanunun 29.maddesi ile eklenen 3.fıkra ile, feragatın, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılması halinde Yargıtay'ın temyiz incelemesi yapmaksızın dosyayı feragat hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye göndermesi gerektiği düzenlemesi ile dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra davadan feragat halinde bu konuda karar verme yetkisinin kararı veren mahkemeye ait olduğu düzenlemesi getirilmiştir.
Somut olay yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda değerlendirildiğinde, mahkemenin 12.07.2016 tarihinde davanın kısmen kabulüne karar verdiği, davalı vekilinin verilen kararı temyiz etmesi üzerine dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay'a gönderilmesinden sonra davacı vekilinin UYAP üzerinden gönderdiği 06.10.2020 tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiğini beyan etmesi karşısında dosyanın temyiz incelemesi yapılmaksızın feragat hususunda ek karar verilmek üzere mahkemesine gönderilmesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle dosyanın davadan feragate yönelik ek karar verilmesi için Yerel Mahkemeye GÖNDERİLMESİNE, bu aşamada davalı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına ve peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine 14.10.2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.