MAHKEMESİ:Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: Vesayet
Hasımsız görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
KARAR
Davacı ..., annesi tarafından terkedilen kardeşi ...'ın, 01.01.2009 tarihinde velayeti verilen babaları Kemal Yıldırım'ın 13.06.2015 tarihinde vefat ettiğini ileri sürerek, küçük ...'a vasi tayin edilmesine karar verilmesini istemiş; mahkemece, kısıtlı adayı ...'ın annesinin sağ olduğu, ayrıca her ne kadar dava dilekçesinde velayetin babaya verildiği belirtilmiş ise de, incelenen nüfus kayıtlarında buna ilişkin bir bilgi yer almadığından, annenin velayeti altında olan kısıtlı adayının vesayet altına alınmasının mümkün olmayacağı gerekçeleri ile, davanın reddine dair verilen karar vasi adayı tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece her ne kadar yazılı gerekçeler ile ret kararı verilmiş ise de yapılan inceleme ve araştırma hüküm vermeye yeterli değildir.
Dosya arasında bulunan, küçüğe ait nüfus kaydının incelenmesinden, küçüğün baba adının Kemal, anne adının Bingül olduğu, anne Bingül'ün bekar olduğu anlaşılmaktadır.
Davacı taraf her ne kadar, dava dilekçesinde küçüğün velayetinin 01.09.2009 tarihinde babaya verildiğini beyan etmiş ise de, nüfus kayıtları bu bilgiyi doğrulamadığı gibi, mahkemece de bu hususta herhangi bir araştırma yapılmamıştır.
Hal böyle olunca, küçüğün velayetin düzenlenmesine ilişkin varsa mahkeme dosyası, veya bilgi ve belgelerin temini ile, küçüğün velayetinin halihazırda kimde olduğu, mevcut duruma göre vasi tayini gerekip gerekmediği hususlarının duraksamaya yer vermeyecek şekilde tespitinden sonra oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve araştırma ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Davacı tarafın temyiz itirazları yukarıda açıklanan nedenle yerinde olduğundan kabulüyle, usul ve yasaya uygun bulunmayan hükmün 6100 sayılı HMK'nın Geçici 3.maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK'nın 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, HUMK'nın 440. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamına karşı karar düzeltme yolu kapalı bulunduğuna, 04.04.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.