MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Muhdesatın Tespiti
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonucunda Mahkemece verilen davanın kabulüne dair kararın davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairenin 22.10.2020 tarihli ve 2016/15539 Esas, 2020/6535 Karar sayılı ilamı ile onanmasına karar verilmişti. Davalı tarafından süresinde kararın düzeltilmesi istenmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı vekili, dava konusu 134 ada 21 parsel sayılı taşınmaz üzerinde müvekkilinin kavak, ceviz ve sair ağaçlardan oluşan kapama karışık meyve bahçesi yaptığını, araziyi ihya ettiğini ve 20 yıldan fazla zilyet olduğunu, bölgede yapılacak olan ... barajının suları altında kalacak olan taşınmazın Hazine adına kayıtlı olduğunu belirterek, taşınmaz üzerinde bulunan ağaçların muhdesat olarak tespitini talep etmiştir.
Davalı Hazine vekili, taşınmazın Hazine adına kayıtlı olduğunu ancak ... barajı için DSİ Genel Müdürlüğüne tahsis edildiğini, taşınmaz üzerinde bulunan bütünleyici parça niteliğindeki yapı, ağaç gibi muhdesatların taşınmazın arzına tabi olduğunu belirterek, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, açılan davanın kabulüne dair verilen karar davalı vekilince temyiz edilmiş, Dairemizin 22.10.2020 tarihli ve 2016/15539 Esas, 2020/6535 Karar sayılı ilamı ile onanmış, davalı vekili tarafından karar düzeltme yoluna başvurulmuştur.
Dava, muhdesatın tespiti isteğine ilişkindir.
Yerel mahkemelerce kurulan hükümlerin temyizinin ve temyiz incelenmesi sonucunda Yargıtay Daireleri veya Hukuk Genel Kurulu’nca verilen kararlara karşı miktar itibariyle karar düzeltme yoluna gidilmesinin mümkün olup olmadığı belirlenirken; temyiz veya karar düzeltme istemi hangi karara yönelik ise, o karar tarihinde yürürlükte bulunan Kanun hükmü esas alınmalıdır (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 27.04.2005 tarihli ve 2005/4-295-287 sayılı ilamı). Bu durumda, temyiz veya karar düzeltme incelemesinde kesinlik, dolayısı ile kanun yoluna başvurulabilirlik sınırı belirlenirken talep hangi karara yönelik ise o karar tarihi esas alınmalıdır.
Somut olayda, dava değeri toplam 5.780 TL olup, Dairemizin 22.10.2020 tarihli ve 2016/15539 Esas, 2020/6535 Karar sayılı kararının düzeltilmesi istendiği için, kesinlik sınırı Daire karar tarihine göre belirlenmelidir.
Bilindiği üzere, 01.01.2020 tarihinden itibaren değeri 24.120 TL’den az olan davalara ait hükümlerin onanmasına veya bozulmasına ilişkin Yargıtay kararları hakkında karar düzeltme yoluna gidilemeyeceğinden, davalı vekilinin karar düzeltme dilekçesinin reddi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin karar düzeltme dilekçesinin REDDİNE, peşin harcın istek halinde karar düzeltme isteyene iadesine, 02.06.2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.