(743 S. K. m. 639)
Dava: (Z) vesaire ile Hazine avukatlığı, Kapu Mahallesi Muhtarı aralarındaki tescil davasının yapılan yargılaması sonunda; dava konusu taşınmazın davacılar adına tapuya tesciline dair Mardin Sulh Hukuk Hâkimliğinden verilen 12.3.1975 gün ve 32/56 sayılı hükmün, süresinde Yargıtay'ca incelenmesi Hazine vekili tarafından istenilmiş olmakla dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Dava M.K.'nun 639. maddesi uyarınca taşınmazın tesciline taalluk etmektedir. Anılan maddede tescil davalarında husumetin ne sebeple, kimlere tevcih edileceği açıklanmıştır. Belediye hudutları dahilinde bulunan taşınmazların tesciline taalluk eden davalarda, ilgili kamu tüzel kişiliği sıfatıyla husumetin Belediyeye tevcihi gerekir.
Sonuç: Bu itibarla bu yön gözönünde tutulmak, davanın belediyeye tevcihi için davacıya mehil ve imkân verilmek ve işin esası bundan sonra incelenmek gerekirken bundan zuhul edilmesi isabetsiz ve temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğundan kabulü ile hükmün bu sebepten BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair yönlerin şimdilik incelenmesine mahal olmadığına ve 1500 kuruş peşin harcın istek halinde iadesine oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy