(1086 S. K. m. 388, 389)
Dava: Ahmet ile Hazine ve Hüsamlar Köyü muhtarlığı aralarındaki tescil davasının kabulüne dair, (Milas Asliye Hukuk Hakimliği)nden verilen 16.4.1992 gün ve 63-290 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi Hazine vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: "Milas Hüsamlar Köyü mülki idari hudutları içinde kalan ve Çamlıca Köyü tapulama sahası içinde kalan doğuda, Hasan Ali 589 parsel ile çevrili 2800 metrekare miktarlı susuz zeytinliğin davacı adına tesciline" şeklinde yazılan hüküm fıkrası usul ve yasaya uygun değildir. HUMK.nun 388 ve 389. maddelerinde hüküm fıkrasında bulunması gereken hususlar açıklanmıştır. Bu maddelere göre, hüküm sonucu kısmında istek sonuçlarından her biri hakkında verilen hükümle taraflara yüklenilen borç ve tanınan hakların mümkünse sıra numarası altında birer birer, açık, şüphe ve tereddüt uyandırmıyacak şekilde gösterilmesi gerekir. Özellikle, ilamın yerine getirilmesi sırasında şüphe ve tereddütler meydana getirerek ilamın infaz edilememesi gibi durumlar ortaya çıkaracak şekilde açık olmayan hükümler HUMK.nun 389. maddesine aykırıdır.
Hüküm fıkrasında; hükme konu olan taşınmazın mevkii, hudutları, cinsi, yüzölçümü, kimin adına tescil edileceği, komşu taşınmaz maliklerinin adı, varsa parsel numaraları gibi hususların infaz sırasında uygulanacak ve keşifte düzenlenen krokiye uygun biçimde açık ve tereddüte meydan vermeyecek şekilde belirtilmesi gerekir. Açıklanan hususları kapsamayan ve infazı mümkün olmayan hüküm, usul ve yasaya aykırı olduğundan ve temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), 8.12.1993 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy