(3402 S. K. m. 15)
Dava Ve Karar: E. Özdemir ile A. Özdemir ve müşterekleri aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının kabulüne dair Mersin 4. Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 3.12.1998 gün ve 723 - 1057 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalılar Ahmet, Ayşe, Dilaver Özdemir vekilleri tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği görüşüldü:
Davacı, dava konusu 14 parsel numaralı taşınmazın müşterek murisleri ve babaları Ömer'e ait iken 120 m2 yüzölçümlü bölümünü satın aldığını ileri sürerek bu bölümün iptali ile adına tesciline karar verilmesini istemiştir. Mahkemece dava sabit görülmüş ancak ifrazen iptal yerine hisse oranında iptaline karar verilmiştir. Hüküm bir kısım davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, Fındık pınarı köyü, köy içi mevkiinde bulunan 14 parsel numaralı taşınmazın 120 m2 yüzölçümlü bölümünü önceki malik ve müşterek muris babası Ömer'den satın aldığını ileri sürerek ve keşifte uygulanıp uygunluğu tespit olunan 31.5.1962 tarihli zilyetliğin devir senedine de dayanarak kısmen iptal ve tescil talebinde bulunmuştur. Bu durumda tapu kaydının kısmen iptali söz konusudur. Taşınmazın bulunduğu yerde Belediye Teşkilatının mevcut olması ve imar mevzuatının uygulanmasının söz konusu olması halinde 3402 sayılı Yasa'nın 15/2 ve son maddesi'nin uygulanması söz konusu olacağından öncelikle taşınmazın bulunduğu yerde Belediye teşkilatının mevcut olup olmadığı araştırılmalı, Belediye teşkilatı bulunduğunun belirlenmesi halinde taşınmazın ifrazının mümkün olup olamayacağı araştırılıp, ifrazı mümkün ise talebede uygun şekilde satışa konu olan 120 m2 yüzölçümlü ve krokide A ile gösterilen bölümün ifrazen iptal ve tesciline, ifrazın mümkün olmaması halinde, mahkeme kararında belirtildiği gibi taşınmazın yüzölçümüne oranla iptali istenen bölümün yüzölçümüne ait hisse oranında iptal ve tesciline karar verilmelidir.
Sonuç: Belediye teşkilatı ve imar uygulaması söz konusu olmadığı takdirde, davacının isteğine uygun olarak ve talep dışına çıkılmadan aynı şekilde krokide belirlenen A ile işaretli ve satışa konu olan 120 m2'lik bölümün iptaline karar verilmesi gerekirken, talep aşılmak suretiyle ve satışa konu olmayan bölümün de davacıyı hisse sahibi yapacak şekilde hisse üzerinden iptal ve tesciline karar verilmesi isabetsiz ve temyiz itirazları bu sebeple yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy