(1086 S. K. m. 259)
Dava: Ahmet Sayın ve müşterekleri, dahili davacılar Mahmut Sayın ve müşterekleri ile Mehmet Ünal aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının reddine dair Ulukışla Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 23.11.2000 gün ve 194/201 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi Ömer dışındaki davacılar tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:
Karar: Davacılar, uyuşmazlık konusu parsellerin tapu kayıtlarının iptali ile adlarına tapuya tesciline karar verilmesini istemişlerdir. Davalı davanın reddine karar verilmesini savunmuş, mahkemece davanın reddine karar verilmesi üzerine hüküm davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
9.9.1999 günlü yargılama oturumunda davacı vekili tanık listesini verdiğini bildirmiş, mahkemece listenin bir örneği karşı tarafa tebliğ edilmiştir. Mahkemece listede isimleri yazılı tanıklar Bekir Şahin, İsmail Demirtaş, Meryem Sayın, Babaoğlan Yılmaz, Emişe Öz, Ayşe Sayın, Mehmet Döne ve Osman Yüksel dinlenilmemiş listede ismi geçmeyen Ali Özün tanık olarak dinlenmiştir. Davacılar tarafından verilen listedeki tanıkların dinlenilmesinden vazgeçilmediği gibi dinlenmeme sebebi de açıklanmamıştır. Uyuşmazlık hakkında hüküm kurulması için tarafların göstermiş olduğu delillerin eksiksiz olarak toplanması, ondan sonra uyuşmazlık hakkında hüküm kurulması gerekir. Diğer yönden, HUMK. nun 274. maddesine göre liste dışından tanık dinlenmesi de mümkün değildir. Mahkemece, davacıların tanık listesinde ismi geçmeyen Ali Özün dinlenerek beyanı gözönünde tutulmak suretiyle davanın reddine karar verilmesi doğru değildir. Davacıların göstermiş olduğu tanıklarının dinlenmesi için gerekli ücret ve çağrı giderlerinin kendilerinden alınması, ondan sonra HUMK. nun 259. maddesi uyarınca yöntemine uygun bir biçimde çağrılarak taşınmaz başında dinlenmeleri, taraf tanıkları arasında aykırılık çıktığı takdirde bunun giderilmesine çalışılması, ondan sonra uyuşmazlık hakkında hüküm kurulması gerekmektedir. Eksik incelemeye dayanılarak hüküm kurulmuş olması doğru değildir.
Sonuç: Davacıların temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına ve 3.240.000 lira peşin harcın istek halinde temyiz edenlere iadesine 09.04.2001 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy