(3402 S. K. m. 14, 17) (743 S. K. m. 639)
Dava: A.Y. ile Hazine, dahili davalılar Orman Genel Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı aralarındaki dava hakkında Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen hükmün Dairenin 25.09.2001 gün ve 5543-6434 sayılı ilamıyla onanmasına karar verilmişti. Dahili davalı Belediye Başkanlığı vekili tarafından süresinde kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:
Karar: Davacı tarafından davalılar aleyhine açılan tescil davasının kabulüne ilişkin hüküm Dairece onanmıştı. Davalı Belediye Tüzel Kişiliği vekili, süresinde vermiş olduğu karar düzeltme dilekçesi ile onama kararının kaldırılarak ileri sürülen nedenle hükmün bozulmasını istemiştir.
Davacı, imar-ihya ve kazanmayı sağlayan zilyetliğe dayanarak tescil isteğinde bulunmuştur. Kadastro Müdürlüğünün karşılık yazısındaki bilgilere göre; dava konusu taşınmazın bulunduğu çalışma alanında yapılan kadastro çalışmalarının 1964-1965 yıllarında kesinleştiği bildirilmiştir. Mahkemece, Kadastro Kanununun 17 ve MK. nun 639/1.maddesindeki koşulların gerçekleştiği görüşünden hareketle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Toplanan deliller ve dosya kapsamına göre, davanın kabulüne karar verilmesinde Yasaya aykırı bir yön yok ise de, davacı dilekçesinde taşınmazın bulunduğu yerde 1993 yılında yeniden kadastro çalışmalarının yapıldığını, dava konusu taşınmazın 2850 parselin bitişiğinde olduğunu bildirmiş, bu husus davalı Belediye vekili tarafından da ileri sürülmüştür. Gerçekten de dava konusu yer, 1993 yılında yapılan kadastro çalışmaları sırasında tespit edilmiş ve tutanağı kesinleşmiş ise davanın iptal ve tescil davası olarak yürütülmesi, yine tespit dışı bırakılmış ise, o takdirde tespit dışı bırakıldığı tarihten dava tarihine kadar kazanma süresi ve koşullarının oluşup oluşmadığının araştırılıp belirlenmesi gerekir. Bu husus araştırılmadan eksik incelemeye dayanılarak hüküm kurulmuş olması doğru değildir. Hükmün bu nedenle bozulması gerekirken Dairece yanlışa düşülerek onanmıştır.
Sonuç: Davalı Kaynaklar Belediye Başkanlığı vekilinin karar düzeltme isteği yerinde bulunduğundan kabulü ile Dairenin 25.09.2001 gün, 2001/5543-6434 esas ve karar sayılı onama hükmünün kaldırılmasına, yerel mahkeme hükmünün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, 8.600.000.-lira peşin harcın istek halinde Kaynaklar Belediye Başkanlığına iadesine 27.12.2001 tarihinde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy