(3402 S. K. m. 27/1)
Dava: Ali Zararsız ile Hazine ve Feke Belediye Başkanlığı, müdahil Mustafa Zararsız, dahili davalılar Ahmet Sapmaz ve müşterekleri aralarındaki tescil davasının reddine dair Feke Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 07.11.1991 gün ve 86/92 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı tarafından süresinde istenilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Dava konusu taşınmaz hakkında davanın açılmasından sonra 176 ada 6 parsel numarasıyla kadastro tutanağı düzenlenmiş ve tutanak kesinleşmemiştir. 3402 sayılı Kanunun 27/1. maddesi hükmüne göre, "mahalli hukuk mahkemelerinde görülmekte olan kadastro ile ilgili ve henüz kesinleşmemiş bulunan taşınmaz mala ilişkin davalar hakkında o taşınmaz mal için kadastro tutanağı düzenlendiği tarihte bu mahkemelerin görevi sona erer ve davalara ait dosyalar Kadastro Mahkemesine re'sen devrolunur. "Aynı Kanunun 26/son maddesi hükmüne göre de, "Kadastro Mahkemesinin yetkisi her taşınmaz mal hakkında kadastro tutanağının düzenlendiği günde başlar. "
Sonuç: Açıklanan Kanun hükümleri uyarınca; uyuşmazlık hakkında görevsizlik kararı verilmek suretiyle dava dosyasının görevli Kadastro Mahkemesine gönderilmesi gerekirken uyuşmazlığın esasının incelenmesi ve hüküm kurulması isabetsiz ve davacının temyiz itirazları bu sebeple yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA ve 3,24 YTL peşin harcın istek halinde temyiz edene idesine 08.02.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy