(4721 S. K. m. 713) (6831 S. K. m. 2)
Dava: İsmail Şefik Dinler mirasçıları; Zeynep Dinler ve müşterekleri ile Hazine aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının reddine dair Şarköy Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 21.09.2004 gün ve 215/261 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacılar vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Davacı Şarköy İlçesi, Yeniköy'de bulunan 293 ada 20 ve 21 parsel sayılı taşınmazların davalı idare adına olan tapu kayıtlarının iptali ile tespit öncesi kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle adına tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı Hazine, dava konusu yerlerin Devlet ormanı niteliğinde bulunduğunu ve bu gibi yerlerin olağanüstü zamanaşımı zilyetliğiyle kazanılmasının mümkün olmadığını açıklayarak davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, hükmüne uyulan bozma kararından sonra davanın reddine karar verilmiştir.
Hüküm, süresi içerisinde davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Toplanan deliller, tüm dosya içeriğinden: Davacı, dava konusu taşınmazlarla ilgili olarak daha önce o yer Kadastro Mahkemesine tespite itiraz davası açmış ise de, husumette yanılgı nedeniyle davanın reddine karar verilmiş ve kesinleşmiştir. Bu kez davacı, aynı yerler için 18.01.1993 tarihinde eldeki davayı açmıştır. Özellikle Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin bozma kararından sonra çekişmeli taşınmazların bulunduğu yerde orman tahdidi ya da orman kadastrosu yapılıp yapılmadığı araştırılmış, dosyada mevcut bilgi ve belgelerden çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde 1987 yılında 3302 sayılı Yasaya göre 2/B çalışmalarının yapıldığı ve işlemlerin 1988 yılında bitirildiği, itirazsız kesinleştiği anlaşılmıştır. Bundan sonra, mahallinde uzman bilirkişiler aracılığıyla keşif yapılmıştır. Orman mühendisi Recep Çakmak tarafından düzenlenen 30.07.2004 tarihli bilirkişi raporuna göre; dava konusu 293 ada 20 nolu parselin 2/B uygulaması sonucunda orman sınırları dışına çıkarıldığı, aynı ada 21 nolu parselin ise Devlet ormanı olması nedeniyle orman olarak sınırlandırıldığı anlaşılmıştır. Orman vasfındaki bir yerin zilyetlik ya da imar-ihya yoluyla kazanılması olanaklı değildir. Öte yandan, davacının 293 ada 20 nolu parseldeki zilyetliğinin orman dışına çıkarma işleminin kesinleştiği 29.12.1988 tarihinden sonra 20 yıllık süreye ulaşması gerekir. Davanın açıldığı tarih itibariyle TMK. nun 713/1. maddesindeki koşullar davacılar yararına gerçekleşmemiştir. Hal böyle olunca, davanın reddine karar verilmesi açıklanan nedenlerle doğrudur.
Sonuç: Davacılar vekilinin temyiz itirazlarının reddiyle bu sebeplerle yerel mahkeme kararının ONANMASINA ve aşağıda dökümü yazılı 11,20 YTL peşin harcın onama harcına mahsubuna, 11.05.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy