(3402 S. K. m. 14)
Dava: Abdurrahman Onat ve müşterekleri, birleştirilen dosya davacıları Fehmi Özişçi ve müşterekleri ile Hazine aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının reddine dair Kozluk Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 18.05.2005 gün ve 179/114 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacılar Abdurrahman Onat ve müşterekleri vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Davacılar Abdurrahman Onat ve müşterekleri vekili, kazanmayı sağlayan 30 yılı aşan zilyetlik nedeniyle, birleşen dosya davacıları Fehmi Özişçi ve müşterekleri vekili ise 30.04.1975 tarih ve 8 sıra numaralı tapu kaydı, miras yoluyla intikal ve kazanmayı sağlayan eklemeli zilyetliğe dayanarak davaya konu 100 parsel üzerindeki Hazine tapu kayıtlarının iptali ile vekil edenleri adına tapuya tesciline karar verilmesini istemiştir.
Davalı Hazine temsilcisi, davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkemece davacılar Abdurrahman Onat ve müşterekleri bakımından kanıtlanamayan davanın reddine, davacılar Fehmi Özişçi ve müşterekleri bakımından ise takip edilmeyen davanın işlemden kaldırılmasına karar verilmesi üzerine; hüküm, davacılar Abdurrahman Onat ve müşterekleri vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Hükümle birlikte birleşen dosya davacıları bakımından dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmiş olması doğru değil ise de hükmün birleşen dosya davacıları Fehmi Özişçi ve müşterekleri vekili tarafından temyiz edilmemiş olması ve üç ay içerisinde davanın da yenilenmemesi nedeni ile bu husus bozma sebebi yapılmamıştır.
Dosya muhtevasına, dava evrakı ile yargılama tutanakları münderecatına, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verildiğine ve takdirde bir isabetsizlik bulunmadığına, 03.09.1975 tarihinde yapılan kadastro çalışmaları esnasında, komşu 99 parsele uygulanan 1937 tarih 23 tahrir numaralı vergi kaydının genişletmeye elverişli sınırlar içermesi sebebi ile vergi kaydı miktar fazlası olarak Hazine adına tespit ve tescil gören davaya konu 100 parselin, 1963 yılından beri davacılar Abdurrahman Onat ve müştereklerinin zilyetliği altında bulunduğu tanıklar tarafından açıklandığına, bu şekilde tespit tarihine kadar 20 yıllık zilyetlik süresi kanıtlanamamış olduğuna göre, mahkemece davanın reddine karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik görülmemiştir.
Sonuç: Davacılar Abdurrahman Onat ve müşterekleri vekilinin temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmediğinden reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA ve aşağıda dökümü yazılı 11,20 YTL peşin harcın onama harcına mahsubuna, 05.12.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy