MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Tescil
... ile Hazine ve ... Tüzel Kişiliği aralarındaki tescil davasının reddine dair ...Sulh Hukuk Mahkemesinden verilen 15.07.2011 gün ve 371/172 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı vekili, kadastro sırasında paftasında yol olarak gösterilmek suretiyle tespit dışı bırakılan taşınmaz bölümünün vekil edeni adına tapuya tesciline karar verilmesini istemiştir.
Davalı Hazine temsilcisi ile davalı Köy Tüzel Kişiliği temsilcisi tescil konusu yerin genel yol niteliğinde olduğunu ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini savunmuşlardır.
Mahkemece, davanın makul sayılan süre içerisinde açılmadığı gerekçesiyle reddine karar verilmiştir. Hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Toplanan deliller, tüm dosya kapsamından; dava konusu yer 03.07.2008 tarihinde tespit dışı bırakılmıştır. Eldeki dava 21.12.2009 günü açılmıştır. Dairenin yerleşmiş içtihatlarına göre paftasında belirlendiği tarihten itibaren makul sayılabilecek süre içinde açılmış bulunan davalar için tespit öncesi zilyetlikle kazanma koşulları bir bütün halinde değerlendirilerek olumlu ya da olumsuz bir karar verilir. Paftasında belirlemeden sonra dava tarihine kadar geçen süre için tespit sonrası zilyetlik koşulları aranmaktadır. Somut olayda, dava makul sürede açılmışsa da, yerel bilirkişi ve tanık beyanlarına teknik bilirkişiler tarafından düzenlenen 04.07.2011 tarihli krokiye göre, uyuşmazlık konusu taşınmazın üç yolun kesiştiği kavşaktaki köy boşluğu olduğu, köy hayvanlarının gelip geçtiği yol olup birden fazla parsel sahibinin kullandığı yer olduğundan nitelik itibariyle zilyetlikle kazanmaya elverişli taşınmazlardan olmadığı anlaşılmıştır.
Hal böyle olunca sonucu itibarıyla davanın reddine karar vermekte bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Davacı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle doğru olan hükmün açıklanan nedenlerden ötürü ONANMASINA ve aşağıda yazılı 21,15 TL onama harcının temyiz eden davacıdan alınmasına 05.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy