.......
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davacı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden Daire'ye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR
Borçlu, aleyhine yapılan ilamlı takipte gayrimenkulünün haczi üzerine, İİK'nun 82/4. maddesi gereğince çiftçilikle geçimini sağladığını ve bu gayrimenkule ihtiyacı olduğundan, haczedilmezlik şikayetinde bulunmuş, Mahkemece, gayrimenkul üzerinde alacaklı ............lehine ipotek bulunduğundan şikayetin reddine karar verilmiştir.
Borçlunun daha önce ipotek ettiği taşınmazı hakkında sonradan haczedilmezlik şikayetinde bulunabilmesi için ipoteğin mesken kredisi, esnaf kredisi, zirai kredi gibi zorunlu olarak kurulmuş ipoteklerden olması gerekir. Zira, zorunlu olarak kurulan ipoteğin, haczedilmezlik şikayetine engel teşkil etmemesi, bu ipoteğin sosyal amaçlı olarak verilen kredinin teminatını oluşturmasından kaynaklanmaktadır. Bunun dışında, borçlunun serbest iradesi ile kurduğu ipotekler, adı geçenin daha sonra bu yerle ilgili olarak haczedilmezlik iddiasında bulunulmasına engel teşkil eder.
Bu durumda Mahkemece, şikayet konusu taşınmaz üzerindeki ipoteğin niteliğine ilişkin olarak alacaklı Tarım Kredi Kooperatifi'nden ve Tapu Sicil Müdürlüğü'nde gerekli bilgi ve belgeler celp edilerek, ipoteğin hangi amaçla tesis edildiği saptanmalı, zirai kredi karşılığı kurulan zorunlu ipotek niteliğinde olması durumunda, bu hususun haczedilmezlik şikayetinin incelenmesine engel teşkil etmeyeceği nazara alınarak, taşınmaz başında bilirkişi aracılığı ile keşif yapılıp yıllık elde edilen mahsul ve geliri yönünden şikayetçi ve ailesinin geçimine yeterli olduğunun belirlenmesi halinde şikayetin kabulüne, fazla ise çiftçilikle geçimi için zaruri geliri elde edeceği taşınmazın değeri belirlenerek satış bedelinin bu miktarı geçmesi ve bunun borçluya bırakılması koşulu ile satışına, aksi halde şikayetin reddine karar verilmesi gerekmektedir.
.....
Eksik inceleme ile yazılı şekilde şikayetin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ: Borçlunun temyiz itirazının kabulü ile Mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenle İİK'nun 366 ve 6100 sayılı HMK'nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, taraflarca HUMK'nun 388/4 (HMK. m. 297/ç) ve İİK'nun 366/3. maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine 04.11.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
.....
Full & Egal Universal Law Academy