MAHKEMESİ:Ceza Dairesi
SAYISI: 2018/190 E., 2018/1332 K.
SUÇLAR: Hakaret, kasten yaralama, tehdit, çocuğun cinsel istismarı
HÜKÜMLER: İstinaf başvurusunun esastan reddi, beraat
katılan ... ile katılan mağdure vekili
TEBLİĞNAME GÖRÜŞÜ : Ret, onama
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelendi.
Katılan ... ile katılan mağdure vekilinin duruşmalı inceleme talebinin, hükmün niteliği itibariyle 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (5271 sayılı Kanun) 299/1. maddesi uyarınca reddine karar verilmekle, gereği düşünüldü:
I. HUKUKÎ SÜREÇ
Sanık hakkında katılan ...'e karşı hakaret, kasten yaralama ve tehdit suçları ile katılan mağdure ...'ye karşı çocuğun cinsel istismarı suçunu işlediği iddiası ile açılan kamu davasında yapılan yargılama sonucunda, Sivas 1. Ağır Ceza Mahkemesince mevcut delillerin değerlendirilmesi neticesinde sanığın atılı suçlardan mahkumiyetine dair hükümlerin istinaf edilmesi üzerine, 5271 sayılı Kanun'un 280/1-g maddesi uyarınca duruşmalı yapılan inceleme neticesinde katılan ...'e karşı hakaret, kasten yaralama ve tehdit suçlarından kurulun hükümlere karşı istinaf başvurusunun aynı Kanun'un 280/1-a maddesi uyarınca esastan reddi ile katılan mağdure ...'ye karşı çocuğun cinsel istismarı suçundan kurulan hükme karşı istinaf başvurusunun kabulüne karar verilerek 5271 sayılı Kanun’un 280/2. maddesi uyarınca İlk Derece Mahkemesi kararının kaldırılması ile sanığın çocuğun cinsel istismarı suçundan beraatine karar verilmiştir.
II. TEMYİZ SEBEPLERİ
A. Sanık Müdafiinin Temyiz İstemi
Özetle, hakaret, kasten yaralama ve tehdit suçları yönünden atılı suçların unsurlarının oluşmadığına, mahkumiyetlere yeter, her türlü şüpheden uzak, kesin delil elde edilmediğine ve kararın sanık lehine bozulması gerektiğine ilişkindir.
B. Katılan Bakanlık Vekili, Katılan ..., Katılan ... ile Katılan Mağdure Vekilinin Temyiz İstemleri
Çocuğun cinsel istismarı suçundan verilen beraat kararı açısından atılı suçun unsurlarının oluştuğuna, mağdurenin istikrarlı anlatımlarının olduğuna ve katılan mağdurenin sanığa iftira atması için bir sebep bulunmadığına, tanık anlatımlarının olduğuna, İlk Derece Mahkemesi kararının yerinde olduğuna, katılan Bakanlık lehine vekalet ücreti takdir edilip beraat hükmünün sanık aleyhine bozulması gerektiğine ilişkindir.
III. GEREKÇE
A. Hakaret, Kasten Yaralama ve Tehdit Suçlarından Verilen Hükümler Yönünden
5271 sayılı Kanun'un 286/2-a maddesinde yer verilen “İlk derece mahkemelerinden verilen beş yıl veya daha az hapis cezaları ile miktarı ne olursa olsun adlî para cezalarına ilişkin istinaf başvurusunun esastan reddine dair Bölge Adliye Mahkemesi kararları”nın temyiz incelemesine tabi olmadığına ilişkin düzenleme ile incelemeye konu suçların, aynı Kanun’un 286/3. maddesi kapsamında da bulunmadığı nazara alındığında hükümlerin temyizinin mümkün olmadığı anlaşılmıştır.
B. Çocuğun Cinsel İstismarı Suçundan Verilen Hüküm Yönünden
5271 sayılı Kanun'un 2 88... . maddelerinde yer alan düzenlemeler nazara alınıp, aynı Kanun'un 289. maddesinde sayılı hukuka kesin aykırılık halleri ve temyiz dilekçelerinde belirtilen nedenler de gözetilerek yapılan değerlendirmede, gerçekleştirilen yargılamaya, Bölge Adliye Mahkemesinin yargılama sonuçlarına uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dava dosyası içeriğine göre hükümde hukuka aykırılık bulunmamıştır.
IV. KARAR
A. Hakaret, Kasten Yaralama ve Tehdit Suçlarından Verilen Hükümler Yönünden
Gerekçenin (A) bölümünde açıklanan nedenlerle sanık müdafiinin temyiz isteminin 5271 sayılı Kanun’un 298/1. maddesi uyarınca, Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliğiyle REDDİNE,
B. Çocuğun Cinsel İstismarı Suçundan Verilen Hüküm Yönünden
Gerekçenin (B) bölümünde açıklanan nedenlerle Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesinin kararında katılan Bakanlık vekili, katılan ..., katılan ... ile katılan mağdure vekilince öne sürülen temyiz sebepleri ve 5271 sayılı Kanun’un 289/1. maddesiyle sınırlı olarak yapılan temyiz incelemesi sonucunda hukuka aykırılık görülmediğinden 5271 sayılı Kanun’un 302/1. maddesi gereği, Tebliğname’ye uygun olarak, oy birliğiyle TEMYİZ İSTEMLERİNİN ESASTAN REDDİ İLE HÜKMÜN ONANMASINA,
Dava dosyasının, 5271 sayılı Kanun’un 304/1. maddesi uyarınca Sivas 1. Ağır Ceza Mahkemesine, Yargıtay ilâmının bir örneğinin ise Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE,
05.02.2026 tarihinde karar verildi.