(1475 S. K. m. 13, 14)
Dava: Davacı, ihbar, kıdem ve kötü niyet tazminatlarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1 - Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2 - Davacı işçinin kapsam dışı personel durumunda bulunduğu konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Bu duruma göre ihbar tazminatının hesabında yasal ihbar öneli dikkate alınarak hüküm kurulmalıdır. Artırılmış yani TİS de öngörülen önel baz alınarak ihbar tazminatının hesabı hatalıdır.
3 - İhbar ve kıdem tazminatı hesaplanırken Toplu İş Sözleşmesinde öngörülen sosyal hakların gözönünde tutulması da isabetsizdir. Gerçekten 3.6.1995 fesih tarihinden sonra 22.8.1995 tarihli yönetim kurulu kararı ile kapsam dışı personele de 1.1.1995 tarihinden itibaren TİS deki sosyal hakların uygulanması kabul edilmiş ise de, davalı işverenin yönetim kurulu kararında belirtilen isimler arasında davacının ismi yer almamaktadır. Karar tarihinde işyerinde çalışmayan davacının Yönetim Kurulu kararından ve dolaylı olarak da TİS deki sosyal haklardan yararlandırılması doğru değildir. Buna göre sosyal haklar dikkate alınmaksızın ihbar ve kıdem tazminatları belirlenmek üzere kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeplerden BOZULMASINA, 16.03.1998 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy