(2821 S. K. m. 31) (1475 S. K. m. 13)
Dava: Taraflar arasındaki sendikal ve kıdem tazminatının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle reddine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davacı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 9.6.1998 salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davacı adına Av. M. P. ile karşı taraf adına Av. M. A. geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usule ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, davalı yararına takdir edilen 2.500.000 TL duruşma avukatlık parası ile aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine 9.6.1998 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞIOY YAZISI
Dairemizin bozma kararından sonra alınan 15.12.1997 tarihli bilirkişi raporundaki tespitler ve varılan sonuç, Teksif Sendikasının 28.4.1997 gün ve 15/497 sayılı cevabi yazısını, bozmadan önce alınan 29.1.1996 tarihli üç kişilik bilirkişi raporunda varılan sonucu, davacı tanıklarının beyanlarını doğrulamaktadır. Tüm bu bilgilerden çok sayıda işçinin çalıştığı davalıya ait işyerinde önceki tarihlerde sendikalı işçi çalışmadığı, davacı ve bir kısım arkadaşlarının sendika üyesi olmak için faaliyete geçmelerinden rahatsız olan davalının sendikal faaliyete giren davacı ve bir kısım arkadaşlarını işten çıkardığı, diğer bir kısmının ise üyelikten ayrıldıkları, işyerinde sendikalı işçi kalmadığı işten çıkarılan işçilerin yerine hemen yeni işçiler alındığı, davalının ekonomik ve verimsizlik nedeniyle işten çıkarılma savunmasının kanıtlanamadığı anlaşıldığından, davacının sendikal nedenlerle işten çıkarıldığı bu sebeple sendikal tazminat isteğinin kabulü, aksi yöndeki redde ilişkin mahkeme kararının bozulması gerektiği görüşünde olduğumdan, daire çoğunluğunun onama kararına katılamıyorum.
Full & Egal Universal Law Academy