(2822 S. K. m. 29, 30, 46)
Dava: Tür Metal Sendikası adına Avukat M. C. ile Simtek Metal Takımları İth.İhr.San. ve Tic. adına Avukat K. H. aralarındaki dava hakkında Edremit Asliye Hukuk Hakimliğinden İş Mahkemesi sıfatiyle verilen 12.3.1999 günlü ve 493/121 sayılı hüküm, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: Davacı İşçi sendikası, işyerinde işçilerin hizmet sözleşmelerinin feshedilerek işverenin kanun dışı lokavt yaptığını iddia etmek suretiyle kanun dışı lokavtın tespiti istemiyle davalı işveren hakkında 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev Lokavt Kanunun 46. maddesi uyarınca Edremit Asliye Hukuk-İş Mahkemesinde bu davayı açmıştır.
Anılan maddeyi göre "... uyuşmazlığın tarafı olanlardan herbiri 15'nci maddeye göre yetkili iş mahkemesinden "karar verilen veya uygulanmakta olan bir grev ve lokavtın kanun dışı olup olmadığının tespitini isteyebilir. Bu hükümden de anlaşılacağı gibi böyle bir tespit davasının işyerinin bağlı olduğu Bölge Müdürlüğünün bulunduğu yerdeki iş davalarına bakmakla görevli iş mahkemesinde açılması gerekir. Somut olayda işyerinin bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüğü Bursa'da olduğuna göre bu davanın Bursa'da açılıp sonuçlandırılması gerekir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28.10.1999 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy