(1475 S. K. m. 14)
Dava: Davacı, kıdem tazminatı ile izin ücretinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacının 31.12.1999 tarihinde işyerinden istifa ederek ayrıldığı, bu nedenle istifa tarihinden önceki çalışma süresinin kıdem tazminatı hesabında nazara alınmasının mümkün olmadığı savunulmuş, ancak mahkemece istifa dilekçesinin gerçek iradeyi taşımadığı, davacının yeni alt işverenin yanında çalışmak için bu istifa dilekçesini verdiği gerekçesiyle bu sürenin de kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gerektiği kabul edilerek hüküm kurulmuştur.
Dosya içerisinden davacının 1998 yılında Tüpraş'ın alt işvereni olan Bediroğulları Nakliyat Ticaret Ltd. Şti. işçisi olarak çalışmaya başladığı, adı geçen alt işverenin asıl işveren Tüpraş ile alt işverenlik sözleşmesinin sona erdiği 31.12.1999 tarihinde Bediroğulları Nakliyat Ticaret Ltd. Şti.'ne bir neden göstermeden istifa ettiğini açıklayan bir dilekçe verdiği ve bilahare 2.1.2000 tarihinde Tüpraş işyerinde alt işverenlik ihalesini kazanan Seval İlkakın Ersöz işçisi olarak çalışmaya başladığına dair S.S.K'na sigortalı işe başlama bildirgesi verildiği anlaşılmaktadır. Burada istifa dilekçesinin değerlendirilebilmesi için bazı hususların belirlenmesi gerekir. İstifa dilekçesinin verildiği tarihte davacının işvereni olan Bediroğulları Nakliyat Ticaret Ltd. Şti'nin Tüpraş'ta aldığı ihale sona eren işyeri dışında başka işyerinin mevcut olup olmadığı, mevcut ise bu işyerine davacının davet edilip edilmediği, davacının alt işverenlik sözleşmesinin sona erdiği tarihte ne sebeple istifa dilekçesini verdiği, Bediroğulları Nakliyat Ticaret Ltd. Şti. ile Seval İlkakın Ersöz arasında işyeri devrinin söz konusu olup olmadığı saptanmadan eksik inceleme ile istifa dilekçesine rağmen 31.12.1999 tarihinden önceki çalışmaların kıdem tazminatına esas sürelerin belirlenmesinde nazara alınarak sonuca gidilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye İadesine, 06.03.2007 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy