MAHKEMESİ:İŞ MAHKEMESİ
DAVA: Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, ücret alacağı ile asgari geçim indirimi alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, 01.03.1996-05.06.2008 arasında davalı şirkette çalıştığını, iş akdinin işveren tarafından ekonomik sebeplerle feshedildiğini, son ücretinin net 980,00 TL olup, kayıtlarda asgari ücret gösterildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin, asgari geçim indirimi ve ücret alacaklarını istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının verilen işi yapmayarak, işi beğenmeyerek ve ifa etmemekte direnerek ayrıca işveren ve ustasına karşı gelerek iş barışını bozması nedeniyle iş akdinin haklı olarak feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalı işverenin iş akdini fesihte haksız olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının yerinde olmaması nedeni ile reddine,
2-Davacı iş yerinde 01.03.1996-05.06.2008 tarihleri arasında 12 yıl 3 ay 4 gün çalışmış olup bu çalışma süresi karşılığı dikkate alınarak hüküm kurulmuşsa da mahkemenin, gerekçesinde çalışma tarih aralığını 01.08.1998-05.06.2008 arası 9 yıl 10 ay 4 gün olarak yazılması maddi hatadan kaynaklandığından bu husus mahallinde düzeltilebileceğinden bozma nedeni yapılmamıştır.
3-Hükme esas alınan bilirkişi raporunda ücret alacağının 163,33 TL net olarak tespit edilmesine rağmen mahkemece 1163,33 TL ücret alacağına hükmedilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 17.12.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.