MAHKEMESİ: ANKARA 15. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ: 24/01/2012
NUMARASI: 2010/700-2012/23
DAVA:Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesinin işverence fesih edildiğini ancak tazminatlarının tam ödenmediğini ileri sürerek, kıdem, ihbar tazminatları ile yıllık izin ücreti alacağının davalıdan tahsilini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının hak ve alacaklarının tümünün ödendiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Taraflar arasındaki uyuşmazlık, kıdem tazminatının ödenip ödenmediği ve işyerinde yemek ücreti verilip verilmediği noktalarında toplanmaktadır.
Somut olayda, davalı tarafından davacıya 01.01.1997-31.03.2002 tarihleri arasındaki çalışması için kıdem tazminatı ödendiği dosya içindeki belgelerden anlaşılmaktadır. Bu nedenle anılan ödemenin avans kabul edilip yasal faizi ile birlikte kıdem tazminatı ödemesinden tenzili gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
3. Dosya içindeki belge ve tanık anlatımlarından işyerinde yemek yardımı yapılıp yapılmadığı anlaşılamamaktadır. Bu nedenle , mahkemece yemek ücreti ödenip ödenmediği araştırılarak elde edilecek sonucun tüm dosya içeriği ile bir değerlendirmeye tabi tutularak giydirilmiş ücretin belirlenmemesi hatalıdır.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 05.06.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.