MAHKEMESİ: ANKARA 17. İŞ MAHKEMESİ
TARİHİ: 19/09/2011
NUMARASI: 2007/1272-2011/526
DAVA:Davacı, kıdem tazminatı, hafta tatili ücreti ile fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş akdinin haksız ve ihbarsız olarak feshedildiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ile fazla çalışma ücreti ve hafta tatili alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davanın reddini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Taraflar arasındaki ilişkinin 4857 Sayılı Yasaya tabi iş ilişkisi olarak kabul edilip edilmeyeceği ve buna bağlı olarak mahkemenin görevli olup olmadığı uyuşmazlık konusudur.
Davacı davalının yanında işçi olarak çalıştığını iddia etmesine karşın, davalı aralarındaki ilişkinin adi ortaklık olduğu, işçi işveren ilişkisi olarak kabul edilemeyeceğini savunmuştur.
Davacının, itirazın kaldırılması talebiyle Ankara 11. İcra Hukuk Mahkemesi’nin 2006/1149 E. sayılı dosyasında davalıya karşı açtığı başka bir davada, davalı ile aralarında adi ortaklık kurduklarını, gider olarak görünmesi için SSK lı olarak gösterildiğini beyan etmesi ve bu beyanına itibarla bu davanın kabulüne karar verilmesi karşısında, davacının davalı yanında sigortalı olarak göründüğü döneme ilişkin kaydın gerçek durumu yansıtmadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, taraflar arasındaki ilişkinin iş ilişkisi kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından Mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 04.06.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy