MAHKEMESİ:İŞ MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ: ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili; müvekkilinin 01/09/1996-Nisan 2013 tarihleri arasında davalıya ait hamamda keseci olarak çalıştığını, aylık kazancının bahşişlerden oluştuğunu ve 2.000,00 TL.yi bulduğunu, sigortasının asgari ücret ile ödendiğini ve davacının iş akdinin emeklilik nedeniyle sona erdiğini iddia ederek; kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla mesai ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalıya usulüne uygun tebligat yapılmış yazılı ya da sözlü savunmada bulunmamıştır.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Gerekçe - hüküm çelişkisi 10.04.1992 gün ve 1991/7 Esas, 1992/4 Karar sayılı İçtihadı Birleştirme Kararına aykırı olup, salt bu aykırılık bozma sebebidir.
Bu husus 6100 sayılı HMK.nun 298/2. maddesinde de “Gerekçeli karar, tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamaz.” şeklinde özellikle düzenlenmiştir.
Mahkemece hüküm gerekçesinde bir yandan “…16 yılı aşkın hizmet süresi bulunan ve 3600 gün prim ödeme gün sayısı olduğu sabit olan davacının en azından bu sebeple ayrılma ve kıdem tazminatı talep etme imkanı var iken istifa ederek ayrılması hayatın olağan akışına ve iş yaşamının bilinen gerçeklerine aykırıdır.Bu nedenle davacının kıdem tazminatı talep edebileceği kabul edilmiştir…” denirken diğer yandan hüküm fıkrasında kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilip gerekçe ile hüküm arasında çelişki yaratılmıştır.
Mahkemece gerekçe/hüküm çelişkisi yaratılarak 10.04.1992 gün ve 1991/7 Esas, 1992/4 Karar sayılı İçtihadı Birleştirme Kararına ve HMK.nun 298/2 maddesine aykırı karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
F) SONUÇ:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 26.04.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy