MAHKEMESİ:İŞ MAHKEMESİ
DAVA: Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, ücret alacağı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalılar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili özetle; müvekkilinin asıl iş veren ...ine bağlı olarak ... ilçe sınırlarında bulunan mezarlıklarda güvenlik görevlisi olarak çalıştığını ihale bittiği gerekçesiyle 31/12/2009 tarihinde işten çıkarıldığını davacıya çalışma dönemi içinde baskı ile bir kısım evrakın imzalatıldığını iddia ederek; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, genel tatil ücreti, hafta tatili ücretleri ve ödenmeyen ücret alacaklarının faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı ... vekili özetle; davacının belediye işçisi olmadığını ihale ile iş alan şirket işçisi olduğunu savunarak, davanın reddini talep etmiştir
Davalı ... vekili; davacının kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücretinin ödendiğini davacının her hangi bir alacağının bulunmadığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
Davalı ... vekili ; davacının herhangi bir alacağının bulunmadığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak; davanın kısmen kabulüne davalıların hükmedilen alacaklardan müştereken ve müteselsilen sorumluluğuna karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı, davalılar temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir
2-Somut uyuşmazlıkta; Mahkemece davalı ... Şirketinin sunduğu para makbuzu, ibraname ve tazminat bordrosu geçersiz sayılmış isede, bu kabul eksik incelemeye dayalıdır. Davacı işçiye alacaklarını ödediğini iddia eden Davalı ... ticari şirket olup, davalı şirketin ödeme iddiasına dair sunduğu para makbuzu, ibraname ve tazminat bordrosunda belirtilen ödemeleri ticari defterlerine kaydedip kaydetmediği araştırılarak, sonucuna göre bu belgeleri değerlendirerek, mahsup yapılıp yapılmayacağına karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile hüküm kurulması hatalıdır.
F)Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14/04/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.