MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının davalı işyerinde 14.08.2013 - 10.07.2014 tarihleri arasında dökümhane işçisi olarak kesintisiz çalıştığını, rahatsızlığından dolayı 1 günlük sağlık raporu aldığını, raporu sunmak için yönetim binasına gittiğini, orada masa üzerinde banka hesaplarına yatırılmayan, elden verilen ücretlerine ait evrakları gördüğünü, bu konuda itirazları olduğu için maaş bordrosunu istediğini, insan kaynakları müdiresinin maaş bordrosunu elden veremeyeceğini söylediğini, bunun üzerine davacının durumu sgk ya şikayet edeceğini söylediğini ve tartışma çıktığını, patronun eşi ve diğer üç müdür ve muhasebe çalışanının hep birlikte davacıyı darp ettiklerini, devamında güvenlikleri çağırarak fabrika dışına attırdıklarını, sonrasında da işveren tarafından noter aracılığıyla bir ihtar gönderilerek müvekkilinin işyeri çalışanı Ayşe Goncagüle şiddet uyguladığının ve bu nedenle işten çıkarıldığının iddia edildiğini, davacının haksız ve hukuka aykırı olarak iş akdinin sona erdirildiğini iddia ederek, feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının şirket bünyesinde 15.08.2013 tarihinden iş akdinin iş kanunu 25. maddesi uyarınca haklı nedenle feshedildiği tarihe kadar dökümhane personeli olarak görev yaptığını, dava dilekçesinde belirtilen hususların tamamen gerçek dışı olduğunu, bunun aksine davacının işyeri çalışanı Ayşe Goncagül'e şiddet uyguladığını, iş akdinin haklı ve geçerli nedenle feshedildiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davacının Ayla'ya vurduğuna, sataştığına dair açık ve net şüpheden uzak bir delil bulunmadığı, iddia edilen nedenlerin geçerli ya da haklı fesih nedeni olmadığı, ispat yükü kendisine düşen davalı işveren tarafından davacının iş akdinin haklı ya da geçerli nedenle feshedildiğinin ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı vekili yasal süresi içinde temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
İşçinin, işverenin başka bir işçisine sataşması 4857 sayılı Yasa'nın 25/II, d maddesi hükmü uyarınca haklı fesih nedeni sayılmıştır. Sataşma niteliğinde olmadığı sürece, diğer işçilerle devamlı ve gereksiz tartışmaya girişmek, iş arkadaşları ile ciddi geçimsizlik göstermek geçerli fesih nedenidir(Dairemizin 26.05.2008 gün ve 2007/37481 Esas, 2008/12505 Karar sayılı ilamı).
Dosya içeriğine göre, davacı işçinin 10.07.2014 tarihinde maaş bordrosunu işverenin diğer işçisi Ayla Goncagül’den istemesi nedeniyle çıkan tartışmada davacının Ayla Goncagül’ü kolunda tutarak ittirdiği ve ona saldırdığı, olayın iş yeri çalışanları Erdem Goncagül ile ... tarafından ayrı ayrı tutanağa bağlandığı, tanık anlatımları ve iş yeri tutanaklarından davacı işçinin işverenin diğer işçisi Ayla Goncagül’e yönelik davranışının sataşma niteliğinde olduğu davacının bu davranışı nedeniyle yapılan davalı işveren feshinin haklı nedene dayandığı anlaşılmakla, mahkemece feshin geçersiz olduğunun kabul edilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Davalı tarafından yapılan feshin haklı nedenle yapıldığı kabul edilerek, davanın REDDİNE,
3. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4. Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 220.00 TL. yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5.Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre belirlenen 1.980,00 TL. ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
Kesin olarak 17.04.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy