MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
YARGITAY KARARI
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davalı şirkette 25/05/2012 tarihinden itibaren '' apkant sorumlusu '' olarak aylık en son net 2.250 TL ücret karşılığında çalıştığını, ilaveten aylık 160 TL yol yardımı ve bir öğün yemek verildiğini, 13/05/2014 tarihinden emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı ödenmesini gerektirir şekilde kendi isteği ile işten ayrıldığını, ancak işverence kıdem tazminatı ödenmediğini, ve sigorta priminin düşük ödemek için aylık ücretin SGK bildirgelerinde düşük gösterildiğini iddia ederek müvekkilinin hizmetinin tam süreli olduğunun tespiti ile bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili; davacının iş kurmak için işverene haber vermeden kendi isteği ile işi bıraktığını, tutanak tutarak ihtarname gönderdiklerini, işe davet ettiklerini, davacının samimi olmadığını, diğer çalışanlarla birlikte şirket kurduklarını, davacının asgari ücretle çalıştığını, bunun imzalı bordrolarla sabit olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı, davalı işverene göndermiş olduğu 14/05/2014 tarihli ihtarnamede son ücretini net 2100 TL olarak açıkladığına göre davacının son ücretinin net 2100 TL olarak kabulü gerekirken net 2250 TL olarak kabulü ile sonuca gidilmesi hatalıdır.
Hüküm altına alınan alacaklar net 2100,00 TL. üzerinden belirlenip hüküm altına alınmalıdır.
F) SONUÇ:
Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 15/01/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy