MAHKEMESİ : ... Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi
SAYISI : 2025/1731 E., 2025/2241 K.
İLK DERECE MAHKEMESİ : ... 30. İş Mahkemesi
SAYISI : 2024/256 E., 2025/155 K.
2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun 40. ve Yargıtay İç Yönetmeliği’nin 18. maddeleri uyarınca yapılan ön incelemede; davacının dava tarihi itibarıyla ... ve ... Sendikasına ( ... İş Sendikası) üyesi olmasına rağmen yargılama devam ederken ... ... Sendikasına (... Sendikası) üye olduğu, istinaf ve temyiz aşamalarında talepte bulunan vekilin ... İş Sendikası vekili olduğu hususu dikkate alındığında, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 26/2 hükmüne göre davacının, davayı takip yetkisi sona eren ... İş Sendikasına yazılı onay verip vermediğinin araştırılması gerekmiştir.
Dairemizin 03.11.2025 tarihli ve 2025/7260 Esas, 2025/8398 Karar sayılı geri çevirme kararı ile de davacının, davayı takip yetkisi sona eren ... İş Sendikasına yazılı onay verip vermediği araştırılarak, konuya ilişkin yazı cevapları ve belgeler eklendikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere dosyanın Dairemize gönderilmesi talep edilmiş ise de gelen evrakların içeriği dikkate alındığında, söz konusu karar gereğinin yerine getirilmediği anlaşılmaktadır.
Şöyle ki davacı tarafça sunulan 19.12.2025 tarihli "Muvafakatname-Yetki Belgesi" başlıklı belge ile ... Sendikası Başkanlığına düzenlenen belgenin belirtilen tarih itibarıyla davaya söz konusu Sendika vekilinin devam etmesi talebini içerdiği; 19.12.2015 tarihli ... İş Sendikası Başkanlığına hitaben düzenlenen belgenin ise belirtilen tarihten itibaren ilgili sendika vekilleri tarafından dosyada herhangi bir işlem yapılmaması talebi ile ilgili Sendika ve vekilleri adına verilen tüm yetkilerin geri alındığı beyanını içerdiği anlaşılmaktadır.
Ancak Dairemizin 03.11.2025 tarihli kararında da belirtildiği üzere, İlk Derece Mahkemesi kararına karşı ... İş Sendikası vekili Avukat ... istinaf başvurusunda bulunmuş olup Bölge Adliye Mahkemesi kararının söz konusu vekile tebliği üzerine aynı vekil tarafından temyiz başvurusunda bulunulduğu anlaşıldığından asıl yapılması gereken, davacının, davayı takip yetkisi sona eren söz konusu vekile yetkisi sona erdikten sonraki istinaf ve temyiz aşaması dâhil yargılama boyunca yapmış olduğu yetkisiz işlemler nedeniyle yazılı onay (icazet) verip verilmediği hususunun araştırılmasıdır.
Bu itibarla sözü geçen eksiklik giderildikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere dosyanın Daireye gönderilmesi gerekir.
KARAR
Açıklanan sebeple;
Belirtilen işlemin yerine getirilmesi için dosyanın hükmü veren Bölge Adliye Mahkemesine ikinci kez GERİ ÇEVRİLMESİNE,24.02.2026 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.