(6183 S. K. m. 51) (647 S. K. m. 5) (765 S. K. m. 2, 260)
Dava: Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme ve yaralamaya sebebiyet vermek suçundan sanık Battal Gazi Akgüngör'ün yapılan yargılaması sonunda; Mahkumiyetine dair hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık vekili tarafından istenilmiş olduğundan, dava dosyası C.Başsavcılığından tebliğname ile Daireye gönderilmekle, incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Gerekçeli kararın gerekçe kısmında teşdit sebebi olarak yeterli ve yasal gerekçe gösterildiğinden ve sürücü belgesinin geri alınması doğru uygulandığından tebliğnamedeki bozma düşüncelerine iştirak edilmemiştir.
Yerinde görülmeyen sair itirazların reddine, Ancak;
Suç tarihinden sonra yürürlüğe giren 4786 sayılı Yasa ile 647 sayılı Yasanın 5/5.maddesinde yapılan aleyhe değişikliğin TCK. nun 2. maddesi karşısında sanık hakkında uygulama olanağı bulunmadığının düşünülmemesi,
Sonuç: Kanuna aykırı bulunduğundan hükmün bu nedenle BOZULMASINA, bu cihetin yeniden duruşma yapılmaksızın CMUK. nun 322.maddesine göre düzeltilmesi mümkün bulunduğundan hüküm fıkrasından sanığa ödeme emrinin tebliğinden itibaren 1 aylık sürenin sona erdiği ve taksitler halinde cezasının tahsili nedeniyle, taksitlerden birinin süresinde ödenmemesi nedeniyle geri kalan miktarın tamamının muaccel olduğu tarihten başlayarak ödenmeyen para cezasının 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 51.maddesinde belirlenen gecikme oranının yarısı oranında, gecikme zammı uygulanmasına, bu hususta ihtarat yapılmasına, (ihtar olunamadı) şeklindeki paragrafın çıkartılması suretiyle diğer yönleri doğru bulunan hükmün düzeltilerek ONANMASINA 20.09.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy