(3713 S. K. m. 7) (5187 S. K. m. 30)
Dava: Basın yolu ile silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak suçundan sanıklar Mehmet Çolak ve Ali Çelik Kasımoğulları'nın yapılan yargılaması sonunda; mahkumiyetlerine dair hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanıklar vekili tarafından istenilmiş olduğundan, dava dosyası C. Başsavcılığından tebliğname ile Daireye gönderilmekle, incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Dava konusu yazının yazarını bildirmeyen, mevkutenin yazı işleri müdürü sanık Mehmet Çolak hakkında 3713 sayılı Yasanın 7/2. maddesi uygulanarak yazar gibi cezalandırılması gerektiğinin gözetilmemesi aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni sayılmamıştır.
Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, dava konusu yazının içeriğine, mahkemenin soruşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre sanıklar vekilinin yerinde görülmeyen sair itirazlarının reddine, Ancak;
Hükümden sonra yürürlüğe giren ve 5680 sayılı Yasayı yürürlükten kaldıran 5187 sayılı Basın Yasasında mevkute kapatma cezasının öngörülmemiş olması,
Sonuç: Bozmayı gerektirmiş olup hükmün bu nedenle BOZULMASINA, Ancak; bu cihetin yeniden duruşma yapılmaksızın CMUK. nun 322. maddesine göre düzeltilmesi mümkün bulunduğundan hüküm fıkrasından 5680 sayılı Yasanın Ek 2/1. maddesi gereğince suça konu Yeniden Özgür Gündem adlı gazetenin takdiren 3 gün süre ile kapatılmasına ilişkin kısmın çıkartılması suretiyle diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün düzeltilerek ONANMASINA, 05.10.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy