(5237 S. K. m. 206, 268)
Dava ve Karar: Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
T.C.K.nın 268. maddesinde tanımlanan başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerini kullanma suçunun oluşabilmesi için failin işlediği suç sebebiyle kendisi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek amacıyla hareket etmesi gerektiği.
Somut olayda, sanığın durumundan şüphelenilerek polis memurları tarafından kimliği sorulduğunda cezaevinden kaçtığından dolayı aranması sebebiyle yakalanmamak için üzerine kendi fotoğrafı yapıştırılmış Y. K. adına düzenlenmiş nüfus cüzdanı fotokopisini ibraz etmek şeklindeki eyleminin T.C.K.nın 206. maddesinde düzenlenen resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunu oluşturacağı hukuki durumunun buna göre takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması,
Sonuç: Kanuna aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 03.06.2013 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY
Cezaevi firarisi olarak aranmakta olan ve emniyet görevlilerinin yaptığı kontrol sırasında Y. K. adına düzenlenmiş üzerinde kendi fotoğrafı bulunan nüfus cüzdan fotokopisini ibraz eden sanığın eyleminin, suç işledikten sonra kendisi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek amacıyla başkasına ait kimliği kullanması sebebiyle T.C.K.nın 268. maddesinde düzenlenen başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerini kullanmak suçunu oluşturduğu, resmi belgenin düzenlenmesinin söz konusu olmadığı durumlarda T.C.K.nın 268. maddesine göre genel norm niteliğinde olan 206. maddedeki suçtan hüküm kurulamayacağı, mahkemenin suç vasfında yanılmadığı, parmak izi araştırması sonucu gerçek kimliği tespit edilen sanık hakkında 269. maddeyle cezada indirim yapılması sebebiyle aleyhe temyiz bulunmadığından hükmün eleştirilerek onanması gerektiği kanaatinde olduğumdan; sayın çoğunluğun sanığın eyleminin T.C.K.nın 206. maddesinde düzenlenen resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunu oluşturduğundan hükmün BOZULMASINA dair görüşlerine katılmıyorum. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy