(1475 S. K. m. 35)
Davacı, fazla çalışma parasının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de, duruşma gününün taraflara tebliği için davetiyeye yapıştırılacak posta pulu bulunmadığından duruşma isteğinin reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi. Gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı davalıya ait işyerinde çalışırken meydana gelen bir afet üzerine yerel valilikçe 05/02/1992 - 20/02/1992 tarihleri arası çalıştırıldığını ve yaptığı fazla mesai ücretinin ödenmediğini ileri sürerek alacak iddiasında bulunmuştur. Dosyadaki bilgi ve belgelere ve puantaj cetvellerine göre afet bölgesinde davacının fazla mesai yaptığı konusunda uyuşmazlık yoktur. Uyuşmazlık yapılan fazla mesai ücretinin davalı tarafça mı yoksa çalıştıran idare tarafından mı ödeneceği noktasında toplanmaktadır.
07.09.1971 gün ve 1480 sayılı Afet bölgelerinde çalıştırılacak personele yapılacak ödemeler hakkında kanunun 1. maddesinde afet bölgelerinde İmar ve İskan Bakanlığınca kurulan ve bu Bakanlığın koordinatörlüğündeki özel afet örgütlerinde fiilen çalışan kamu personeline, bu bölgelerde çalıştıkları sürece, bağlı oldukları kuruluşlardan aldıkları maaş ya da aylık ücretlerinin veya yevmiyelerinin 30 günlük brüt tutarlarının % 100 üne kadar İmar ve İskan Bakanlığı bütçesinin ilgili tertiplerinden veya afetler fonundan veya özel olarak teşkil edilen afetle ilgili diğer fonlardan ödeme yapmaya İmar ve İskan Bakanı yetkilidir, denilmektedir. Bu düzenlemeye göre davacının yaptığı fazla mesainin karşılığı ücretin davalı tarafından değil çalıştıran kurum tarafından ödenmesi gerekir. O halde davanın husumet yönünden reddine karar verilmelidir.
Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.03.1996 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy